Hlavní obsah

Manchester United zvýšil náskok v čele, Čech pomohl k výhře Chelsea

PRAHA

Fotbalisté Manchesteru United vyhráli sobotní utkání 26. kola anglické Premier League nad Blackburnem 2:1 a vytvořili si tak minimálně do neděle osmibodový náskok na prvním místě tabulky před druhým Liverpoolem. Obrana domácích byla překonána po 1337 minutách, když inkasoval náhradník Kusczak. Vítěznou premiéru zažil na lavičce kouč Chelsea Guus Hiddink, jehož svěřenci porazili Aston Villu 1:0.

Článek

Na Old Trafford se sešly týmy z opačných pólů tabulky. Zatímco Rudí ďáblové směle kráčí za obhajobou titulu, hráči Blackburnu se nacházejí v pásmu sestupu. Skvěle se po návratu do základní sestavy po zranění ukázal domácí forvard Rooney. Ten poslal domácí do vedení ve 23. minutě, když se dokázal prosadit v pokutovém území hostů.

Zaskočení byli hráči United o osm minut později. Po 1337 minutách v Premier League byla obrana Manchesteru překonána. Hostující Santa Cruz dokázal využít skvělé přihrávky od Ooijera, prosadit se přes Ferdinanda a překonat náhradního brankáře Kuszczaka. Skóre na stranu domácích dokázala parádní trefou z přímého kopu vrátit v 59. minutě portugalská hvězda Cristiano Ronaldo. Domácí si tak na prvním místě tabulky dokázali vytvořit již osmibodový náskok na druhý Liverpool, který odehraje utkání 26. kola v neděli.

Chelsea ukončila sérii Aston Villy

S desetibodovou ztrátou na vedoucí Manchester United nastoupili ve Villa Parku fotbalisté Chelsea proti domácí Aston Ville. Na půdě třetího týmu Premier League nečekal fotbalisty Blues v bráně s Petrem Čechem jednoduchý zápas, vždyť domácí nepoznali hořkost porážky v posledních třinácti zápasech.

Poprvé se na lavičku od svého příchodu do Chelsea posadil nizozemský kouč Guus Hiddink, jenž očividně vnesl do řad londýnského klubu nový náboj. Byli to totiž hosté, kteří v počátku utkání zavřeli svého soupeře na vlastní polovinu.

V 19. minutě si krásně pohrál se dvěma protihráči Lampard, přihrál do prostoru v šestnáctce domácích Anelkovi, jenž přehodil brankáře Friedela a poslal svůj tým do vedení. O čtvrthodinu později mohl vyrovnat Ashley Young, jeho pokus ze standardky skončil ovšem jen na břevnu Čechovy branky.

Český gólman musel vytáhnout povedený zákrok osm minut po změně stran, když vyrazil střelu osamoceného Agbonlahora na roh. Čech se zapotil i v 68. minutě, kdy musel vyrážet tvrdou ránu Barryho zpoza šestnáctky. Když se v závěru střelou na hranici vápna neprosadil ještě Ballack, odjeli z Villa Parku fotbalisté Chelsea po cenné výhře 1:0. Aston Villa naposledy doma s Chelsea prohrála v březnu 1999.

Arsenal opět remizoval

Arsenal přivítal jedenáctý Sunderland s touhou přiblížit se velké čtyřce, když z pátého místa tabulky ztráceli svěřenci Arséna Wengera na čtvrtou Aston Villu sedm bodů. Kanonýři sice drželi sérii jedenácti neprohraných utkání v Premier League v řadě, rozhodně už ale nechtěli trávník opouštět po remíze, neboť tu v posledních jedenácti kláních zažili hned šestkrát.

V 15. minutě se na Emirates Stadium povedenou střelou levačkou za vápnem hostů prezentovala zimní posila domácích Aršavin, jeho pokus ale gólman Sunderlandu Fulop konečky prstů vyrazil na roh. Ve 30. minutě to musel být znovu gólman hostí, jenž zneškodnil dobře mířenou hlavičku Bendtnera. Nic platného to ovšem Arsenalu nebylo, poločas skončil bez branek.

V minutě osmašedesáté se povedenou ranou ze standardky předvedl Van Persie, i tentokrát byl ale Fulop na svém místě. V 77. minutě se v obrovské šanci ocitl střídající Vela poté, co se k němu propadl centr z pravé strany. Domácímu fotbalistovi ovšem sklouznul míč na kopačce a tak k ohrožení hostující brány ani nedošlo. Arsenalu prostě štěstí nepřálo, v nastavení pálil ve vápně osamocený Gallas. Míč ovšem prostor mezi třemi tyčemi úplně minul.

West Ham neuspěl v Boltonu

Velký šok zažili hráči West Hamu v souboji dvou týmu ze středu tabulky na půdě Boltonu. Domací na Kladiváře vyrukovali s velkou ofenzívou a v 11. minutě už zásluhou Taylora a Daviese vedli 2:0. Po šestašedesáti minutách hry se podařilo snížit Parkerovi.

V duelu mezi nováčkem Stoke City a Portsmouthem padaly branky až v poslední čtvrthodině. Hosty z jihu Anlgie poslal do vedení v 75. minutě Kranjčar. Potom ovšem přišel čas pro domácího Beattieho, jenž nejprve tři minuty nato z penalty vyrovnal, aby hned o dvě minuty později skóroval podruhé.

Anglická Premier League - 26.kolo:
Aston Villa - Chelsea 0:1 (19.Anelka), Arsenal - Sunderland 0:0, Bolton - West Ham 2:1 (10. Taylor, 11. Davies - 66. Parker), Middlesbrough - Wigan 0:0, Stoke City - Portsmouth 2:2 (78. pen.,80. Beattie - 75. Kranjcar, 90. Shawcross vlastní), Manchester United - Blackburn 2:1 (23. Rooney, 59. C. Ronaldo - 31. Cruz).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.