Hlavní obsah

Čech po třetím titulu s Chelsea: Žádné divoké oslavy, chceme double

Tak se hraje o titul! Fotbalisté londýnské Chelsea si řekli o mistrovský pohár zdrcující kanonádou proti Wiganu (8:0) a brankář Petr Čech se již potřetí stal vítězem Premier League. Letošní titul pro něj byl nejtěžší a nejcennější, přesto pořádné oslavy ještě odkládá. V sobotu chce ve finále poháru porazit Portsmouth, aby završil double.

Foto: Gail Burton, ČTK/AP

Petr Čech završil v Anglii svůj mistrovský hattrick.

Článek

Potřetí jste mistrem Anglie. Dá se letošní titul porovnat s těmi prvními?

Je nejcennější, protože liga byla mimořádně vyrovnaná. Projevilo se, že všechny velké kluby před sezónou investovaly do drahých hráčů. Získat třetí titul bylo také nejtěžší. Zatímco v předchozích případech jsme rozhodli již dříve, tentokrát jsme museli bojovat až do posledního kola. Vyhráli jsme všechny zápasy proti týmům velké čtyřky, to podle mě v konečném účtování rozhodlo.

Jak se v Anglii slaví titul?

Po zápase s Wiganem jsme zašli s mým agentem Pavlem Zíkou a jeho rodinou a s Radkem Štěpánkem na večeři. Pak jsem se připojil k týmu, který měl zamluvený jeden londýnský klub. Kolem třetí hodiny jsem však už byl doma.

To jste tedy triumf moc nezapil.

Po utkání jsem si dal se všemi v šatně sklenku šampaňského. Během večeře jsem měl guinesse, ale to bylo všechno. Vyhrát titul je samozřejmě krásné, ale důležitější než jedna oslava je sobota, kdy nás čeká finále Anglického poháru s Portsmouthem. Cílem nás všech je získat double.

Na trávník po utkání vtrhly také děti hráčů. Vy jste tak vlastně poprvé představil malého Damiána.

Když takhle loni na hřišti byla Adélka, brečela. Přece jen ten řev lidí okolo... Byla tehdy stejně stará jako teď Damián, ale jemu se to vysloveně líbilo. Užili si to a já měl radost, že děti se mnou poprvé sdílely můj velký úspěch.

Vaši spoluhráči Malouda a Drogba se nedávno pochlubili, že založili hudební skupinu. Nepozvou vás v rámci oslav mezi sebe?

Zatím mě nepřibrali. Hlavně však ještě nic nepředvedli... Až něco nahrají, určitě se rádi pochlubí. Uvidíme v průběhu příští sezóny.

Přimhouřil kouč Ancelotti oči a dal vám po zisku titulu větší volno?

Volno máme v pondělí, ale to bychom dostali, i kdybychom titul nezískali. Od úterý už zase normálně trénujeme.

Určitě jste dostal spoustu gratulací. Které byly nejzajímavější?

Každý rok s liverpoolským Reinou soutěžíme mezi sebou, kdo vychytá víc čistých kont. Letos to dopadlo 17:17, takže když mi Pepe gratuloval k titulu, připomněl, že se o Zlatou rukavici se mnou rozdělí. Pro měl byl titul přednější, přesto jsem byl proti Wiganu koncentrovaný až do konce, abych nulu udržel. Každou sezónu se mi vždy podaří udržet čisté konto ve více než 50 procentech zápasů. Také letos jsem to překonal, v lize jsem přesně na 50 procentech.

Nepřemlouvali vás fanoušci, abyste šel za rozhodnutého stavu kopat penaltu?

I když člověk vede 7:0, je důležité zachovat respekt k soupeři. Nechtěl bych ho zesměšnit, takže za takové situace bych určitě kopat nešel. Kdybychom vedli 2:0 a byla poslední minuta, tak možná jo, takhle ne.

V úterý oznámí trenér Bílek nominaci národního týmu. Počítáte se startem na turnaji v Americe?

Pokud si to sopka na Islandu nerozmyslí jinak, jsem připraven letět. Zbývá ještě jeden zápas. Když se nic nestane, jsme s trenérem domluveni, že přiletím a odehraji oba zápasy.

Reklama

Související témata: