Hlavní obsah

VIDEO: Jasnou penaltu proti Rudým ďáblům sudí neodpískal, Arsenal je přesto porazil a boj o titul zdramatizoval

LONDÝN

Boj o titul se v anglické Premier League tři kola před koncem soutěže nečekaně zdramatizoval. V největším šlágru 35. kola totiž vedoucí Manchester United prohrál 0:1 na hřišti Arsenalu a jeho náskok před druhou Chelsea se ztenčil na pouhé tři body. Wengerův tým, který nezastavila ani neodpískaná penalta za jasnou ruku Vidiče a jehož výhru zařídil ve druhé půli Ramsey, je třetí s šestibodovým mankem. Klíčovým zápasem, který o novém šampiónovi mnohé napoví, bude příští neděli konfrontace Manchesteru s Chelsea.

Článek

Kanonýři museli zase cítit křivdu. A velikou, protože v 33. min. za bezgólového stavu zahrál stoper Manchesteru Vidič v šestnáctce rukou tak evidentně, že bájná ruka Maradonova byla proti tomuto volejbalovému zákroku neřešitelným rébusem. Jenže sudí Foy byl v tu chvíli raněn slepotou, ruku neviděl a penaltu neodpískal. Kanonýři se tak zaslouženého zúročení své převahy v šlágru Premier League nedočkali.

Kanonýři měli jasně navrch

Přitom byli od samého začátku lepším mužstvem, útočili středem i po křídlech, rozebírali obranu Rudých ďáblů a působili jí neskonalé problémy. Hned v 3. min. měl po špatném odkopu Vidiče první příležitost Ramsey, ale pálil vedle, pět minut poté tentýž hráč v pádu přestřelil, centr Wilshera na Walcotta po čtvrthodině zúročení také nedošel. A největší příležitost v inkriminované 33. minutě, kdy Vidič odvrátil rukou balón směřující na vyskakujícího Van Persieho, pro změnu zmařil rozhodčí.

Szczesny svůj tým podržel

Fergusonovi svěřenci se za celou první půli zmohli sice jen na příležitost Naniho, zato hned po změně stran je mohl dostat do vedení Rooney. Jeho střelu z trestného kopu však mladý polský gólman Szczesny bravurně zlikvidoval a potvrdil, že ho ostře sledovaný duel zastihl v báječné formě. Po vedoucím gólu Ramseyho, který perfektně zužitkoval přihrávku Van Persieho, to ostatně dokázal hned několikrát. Hlavně v hektickém závěru, kdy trenér Ferguson poslal na trávník Valenciu, Berbatova i Owena a vsadil všechno na ofenzívu. Jedenadvacetiletý Szczesny však zlikvidoval jak šanci Naniho, tak i závary v šestnáctce a důležitou výhru Arsenalu udržel. Kapitán české reprezentace Rosický se ani tentokrát neobjevil ani mezi náhradníky.

Šance Liverpoolu ještě žije

V dalším ostře sledovaném utkání zvítězili fotbalisté Liverpoolu na domácím hřišti nad Newcastlem 3:0, dotáhli se na pátý Tottenham a stále mohou bojovat o předkolo Ligy mistrů, které zaručuje čtvrtá pozice. Proti Newcastlu se Reds na Anfield Road dostali do vedení už v 10. minutě. Po centru z pravé strany se balón odrazil k nabíhajícímu Maxi Rodriguezovi, který i díky teči jednoho z bránících hráčů překonal brankáře Krula poprvé.

Další branky padly ve druhé půli. Při absenci bývalého útočníka Strak Andyho Carrolla v základní sestavě domácích nejčastěji hrozil Luis Suárez. Uruguayského forvarda fauloval v 58. minutě Williamson a rozhodčí ukázal na penaltový bod. Z toho se prosadil Dirk Kuijt. Nizozemský fotbalista byl i u třetího gólu Reds. V 65. minutě přihrál Suárezovi, který zevnitř pokutového území rozvlnil síť potřetí.

Citizens si upevnili čtvrtou příčku

Čtvrtou příčku znamenající kvalifikaci o Ligu mistrů si v nedělním podvečerním zápase upevnili fotbalisté Manchesteru City, kteří porazili West Ham United 2:1. Citizens šli rychle do vedení, neboť po brance Nizozemce De Jonnga jim vzápětí pomohl vlastním gólem Jacobsen, naděje kladivářů vykřesal ještě do přestávky Senegalec Ba. To bylo ale také všechno, nač se hosté, na jejichž lavičce náhradníků seděl Kováč, nakonec zmohli.

Premier League, 35. kolo:
Arsenal - Manchester United 1:0 (55. Ramsey), Birmingham - Wolverhampton 1:1 (27. Larsson - 7. Fletcher z pen.), Liverpool - Newcastle 3:0 (10. Rodríguez, 59. Kuij z pen., 65. Suárez), Manchester City - West Ham United 2:1 (11. De Jong, 15. vlastní Jacobsen - 33. Ba).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.