Hlavní obsah

Chelsea - Manchester City 2:3Mistrovský Manchester City přidal po výhře nad Chelsea k titulu i Community Shield

Birmingham

Mistrovský Manchester City přidal k ligovému primátu i Community Shield, na fotbalových ostrovech nesmírně ceněnou trofej, o kterou se bojuje od roku 1908 a v níž se utkává držitel titulu s vítězem FA Cupu. Tentokrát se o ní vzhledem k olympiádě nehrálo v londýnském Wembley, ale v Birminghamu, kde Citzens ve druhém poločase během dvanácti minut nastříleli oslabené Chelsea hrající jen v deseti bez vyloučeného Ivanoviče tři góly a po výhře 3:2 nenechali nikoho na pochybách, že i do nové sezóny půjdou s obrovskými ambicemi. Manchester City získal Community Shield počtvrté v historii - naposledy se však z trofeje radoval v 1972.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Nasri z Manchesteru City slaví třetí gól v síti Chelsea.

Článek

Ruský majitel Chelsea Abramovič sice při inauguraci Di Mattea z role dočasného do funkce hlavního trenéra projevil přání, aby jeho klub byl v nové sezóně nejen úspěšný, ale aby hrál i atraktivní a útočný fotbal, ale proč by italský kouč na lavičce Blues měnil taktiku, díky níž v loňské sezóně vyhrál FA Cup i Ligu mistrů?!

Poločas podle trenérovy filosofie

„Každý by chtěl hrát jako Barcelona, ale není na světě tým, který by to svedl. Je to prostě jiná kultura, způsob života, fotbalový styl, kterého se klub drží už mnoho let. A je tu také jen jeden Lionel Messi, kolem něhož se všechno točí," vysvětloval před zápasem Community Shield v Birminghamu, proč se bude držet dál své filosofie a svého pojetí.

Ve Villa Parku v duelu s mistrovským Manchesterem City tomu tak skutečně bylo. Manciniho tým měl sice od začátku více ze hry, Tévez a Nasri hned v první čtvrthodině zkoušeli pozornost Čecha, ale překonat ho nedokázali a ani v dalším průběhu první půle recept na organizovaně a disciplinovaně hrající Chelsea nenašli.

Po gólu červená pro Ivanoviče

Blues sázeli na rychlé výpady a pět minut před přestávkou jim jeden z nich dokonale vyšel. Španělský držitel Zlaté kopačky z evropského šampionátu Torres se šikovně vyhnul Kolarovi a přesnou střelou dostal svůj tým do vedení.

„Byl jsem velice šťastný, jak mu vyšel konec loňské sezóny, teď jsem šťastný zase. Je moc důležité, že hned v prvním soutěžním utkání vstřelil gól, protože se dá očekávat, jak velký tlak na něho bude po odchodu Drogby do Číny vyvíjen," kvitoval Torresovu trefu kouč Di Matteo.

Prakticky záhy po vedoucím brance si však Chelsea život zkomplikovala. Srbský obránce Ivanovič totiž fauloval svého krajana Kolarova a spatřil červenou. Blues tak hráli zbývajících 48 minut jen v deseti.  Reminiscence na semifinále Champions League s Barcelonou, kdy se také museli vyrovnat s absencí vyloučeného Terryho, se v tu chvíli samozřejmě nabízely. Ale jen nabízely, protože během dvanácti minut druhé půle přišel dokonalý zvrat.

Dokonalý obrat za dvanáct minut

Manciniho Manchester City zkoušející nové rozestavení 3 - 5 - 2 za panující konstelace pochopitelně diktoval tempo, hru ovládl a během dvaceti minut rozhodl třemi góly o svém vítězství. Nejprve obránce Terry odvrátil centrovaný míč přímo k nohám Yaya Tourého, který tvrdou střelou nedal Čechovi šanci. Zaa šest minut Argentinec Tévez obrat dokonal. Po přihrávce Nasriho si pohrál se stoperem Luzem a tvrdou ránou z hranice šestnáctky přidal druhý gól. Pohromu Chelsea pak dovršil Násri, kterého nechala dezorientovaná obrana neobsazeného, takže Čech jen bezmocně zvedl ruce.

Chelsea deset minut koncem zápas ještě zdramatizovala. Brankář Pantilimon neudržel střelu střídajícího Sturridge a druhý náhradník Bertrand snížil na 2:3.

Chelsea - Manchester City 2:3
Branky: 40. Torres, 79. Betrand. - 53. Y. Toure, 59. Tévez, 65. Nasri.. Rozhodčí: Friend, žk: Ramires, Bertrand, Cole, Obi Mikel, Lamprad - Savič, Kompany, Pantilimon, čk: 42. Ivanovič. Diváci: 36 000. Poločas 1:0.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.