Hlavní obsah

Liverpool - Manchester City 3:2Liverpool zdolal ve šlágru Manchester City a posílil naděje na titul. Chelsea se trápila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Sterling 1 : 0
26. Škrtel 2 : 0
57. Silva 2 : 1
63. Johnson (vlastní) 2 : 2
78. Coutinho 3 : 2
Záznam online reportáže

Liverpool
Aktualizováno

Fotbalisté Liverpoolu zvítězili ve šlágru 34. kola Premier League nad Manchesterem City 3:2 a vydatně posílili naděje na zisk titulu, na který klub čeká od roku 1990. V dramatickém utkání hosté ve druhé půli sice během šesti minut zlikvidovali dvoubrankový náskok lídra soutěže, vítězství domácím však vystřelil v 78. minutě Philippe Coutinho. Reds mají čtyři kola před koncem náskok dvou bodů na druhou Chelsea, která vyhrála nad oslabenou Swansea nejtěsnějším rozdílem 1:0. Citizens po prohře zůstávají v tabulce třetí a navíc mají odehrány o dva duely méně, jejich ztráta na Liverpool však už činí sedm bodů.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Philippe Coutinho (uprostřed) je v extázi, střelce vítězné branky Liverpoolu v duelu s Manchesterem City nahánějí Steven Gerrard (vlevo) a Jon Flanagan.

Článek
Fotogalerie

Liverpool se aktuálně pyšní výtečnou formou. V kalendářním roce 2014 v lize ještě neprohrál, v posledních deseti zápasech dokonce neztratil ani bod. Reds se navíc na Anfield Road na Manchester City daří, naposledy s ním prohráli v roce 2003.

V duelu dvou nejofenzivnějších týmů soutěže se domácí do ambiciózního soupeře znovu pustili zostra: z utkání uplynulo pouhých šest minut a domácí už vedli. Kanonýr Suárez nádherně uvolnil Raheema Sterlinga, který si míč ještě ve vápně zasekl doprava a poprvé rozvlnil síť za zády gólmana Harta. A mohlo být s hosty ještě hůř, kdyby Daniel Sturridge, jejich bývalý hráč, sám před brankou lépe umístil prudký centr zprava.

Citizens byli pod neustálým tlakem, Gerrardovu hlavičku vytěsnil Hart jen s vypětím sil na roh. Jeho exekuce se ujal právě kapitán Liverpoolu a posadil míč přesně na hlavu slovenského obránce Martina Škrtela - 2:0. Hosté zahrozili až v závěru první půle: po skrumáži vyhlavičkoval Sterling míč z prázdné branky a o chvíli později se vyznamenal gólman Mignolet, jenž vyrazil Fernandinhovu jedovatou střelu z voleje.

Obrat po přestávce

Svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho se dočkali až po změně stran, kdy výrazně zvýšili tempo a kombinacemi na jeden dotek dostali několikrát domácí obranu do úzkých. V 56. minutě Silvův gól po Milnerově přihrávce zpoza brankové čáry ještě rozhodčí neuznal, o minutu později však už trefa španělského záložníka platila. Citizens ještě zvýšili tlak a vyrovnali poté, co si zadák Glen Johnson srazil centr zleva nešťastně do vlastní branky.

Hrdinou mohl být Edin Džeko, ale prudkou střelu exteplického útočníka po nedorozumění v obraně Reds skvěle zneškodnil Mignolet. A tak přišla na druhé straně Coutinhova chvíle: za hranicí pokutového území se po Kompanyho chybě dostal k odraženému míči a bez přípravy ho poslal přesně do dolního růžku Hartovy branky. Domácí už nejtěsnější náskok udrželi a v závěru přežili nápor soupeře i v deseti poté, co byl v nastaveném čase po faulu vyloučen Jordan Henderson.

Znovu rozhodl Ba

Chelsea v duelu na hřišti Swansea nahrál okamžik ze 16. minuty, kdy byl vyloučen po druhé žluté kartě v utkání domácí obránce Chico Flores. Favorit se ale i proti v deseti hrajícím domácím dlouho trápil a nakonec Blues spasil až v 68. minutě Demba Ba, jenž po přihrávce Nemanji Matiče prostřelil brankáře Vorma. Ba se stává pro Chelsea klíčovým mužem, v úterním čtvrtfinále Ligy mistrů proti Paris St. Germain vstřelil postupovou branku.

Všechny fotbalové zápasy na britských ostrovech začínaly tento víkend se symbolickým sedmiminutovým zpožděním. Je to památka na 96 fanoušků Liverpoolu, kteří byli 15. dubna 1989 ušlapáni na stadiónu Hillsborough v semifinále FA Cupu mezi Nottinghamem a Liverpoolem. Tehdy byl duel ukončen v šesté minutě. Sedmiminutové zpoždění nyní proto, že se přidává minuta ticha za oběti navíc.

Anglická fotbalová liga, 34. kolo
Liverpool - Manchester City 3:2 (6. Sterling, 26. Škrtel, 78. Coutinho - 57. D. Silva, 63. vlastní Johnson)
Swansea - Chelsea 0:1 (68. Ba).
Kdo letos vyhraje anglickou Premier League?
Liverpool
50,6 %
Chelsea
38,7 %
Manchester City
7,5 %
Everton
1 %
Arsenal
2,2 %
Celkem hlasovalo 12539 čtenářů.

Reklama

Související témata: