Hlavní obsah

Na Německo se všemi oporami, včetně Rosického

PRAHA

Všechny opory nominoval pro blížící se dvojutkání kvalifikace ME 2008 s Německem a Kyprem trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Ten v úterý povolal i kapitána Tomáše Rosického, kterého trápilo zranění třísel. Mezi dvacítkou nominovaných, kterou Brückner oznámil v dejvickém hotelu Praha, jsou čtyři zástupci nejvyšší české soutěže.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Jako tradičně před dvojutkáním Brückner nominoval více hráčů, mezi dvacítkou vybraných nechybí ani v přípravném utkání v Belgii debutující mladíček Daniel Pudil. Čtyři zástupce má tuzemská Gambrinus liga, vedle druhého brankáře Jaromíra Blažka to je další sparťan Marek Kulič, Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a už zmíněný liberecký Pudil.

Oproti minulosti není kouč omezen ve výběru zdravotními komplikacemi, do pořádku se stihly dát všechny opory týmu. Vedle Rosického se stihl vrátit i brankář Petr Čech, zranění z nedělních zápasů neohrozilo nominaci Marků Kuliče a Matějovského. Vedle jedničky Petra Čecha byli povoláni brankáři Jaromír Blažek a Marek Čech. Bývalý gólman Liberce tak zaskočí na pozici třetího gólmana za zraněného Antonína Kinského.

V nominaci oproti předpokladům chybí David Jarolím z Hamburku nebo Tomáš Zápotočný z Udine, výběr pro kvalifikační dvojutkání ale nemusí byt podle Brücknera konečný. „Je možné, že ještě nebude seznam konečný. Tohle je základní kádr. Ale může to být i konečný stav,“ řekl novinářům kouč.

Rosický by měl hrát už ve středu

Ten může mít radost z lepšícího se zdravotního stavu kapitána Rosického. „S Tomášem jsem hovořil před asi dvěma dny a mluvil o tom, že zranění je lepší. Měl by nastoupit ve středečním utkání Premier League proti Aston Ville,“ přiblížil stav opory Arsenalu Brückner a důrazně popřel možnost, že by Rosický do zápasu nenastoupil. „Rosický nastoupí. Jsme si jistý,“ utnul rázně spekulace trenér.

Nominace je podobná té z únorové přípravy v Belgii. „Každé utkání má svůj význam a ovlivňuje nominaci. V Belgii jsme odehráli dobré utkání, které nás utvrdilo v sestavení této mozaiky,“ potvrdil Brückner.

Zápas s Německem se uskuteční v sobotu 24. března v Praze na Letné, pískat jej bude trojice Italů - jako hlavní Roberto Rosetti, na čarách mu budou asistovat Cristiano Copelli a Alessandro Stagnoli. Zápas vám Sport.cz přinese v online reportáži.

Nominace:
Brankáři:
Jaromír BlažekSparta Praha12 zápasů/0 branek
Petr ČechChelsea49/0
Marek ČechVladivostok1/0
Obránci:
Zdeněk GrygeraAjax Amsterodam48/1
Marek JankulovskiAC Milán57/8
Martin JiránekSpartak Moskva29/0
Radoslav KováčSpartak Moskva13/0
David RozehnalParis St. Germain32/0
Tomáš UjfalušiFiorentina57/2
Záložníci:
Tomáš GalásekNorimberk55/1
Marek MatějovskýMladá Boleslav1/0
Jan PolákNorimberk27/6
Daniel PudilLiberec1/0
Jaroslav PlašilMonako24/1
Tomáš RosickýArsenal62/17
Libor SionkoGlasgow Rangers24/3
Útočníci:
Milan BarošLyon54/30
Jan KollerMonako75/48
Marek KuličSparta Praha4/2
David LafataAustria Vídeň4/2
Tabulka skupiny D:
1.Německo431019:210
2.Česko431013:210
3.Irsko521210:87
4.Slovensko420212:96
5.Kypr41128:124
6.Wales31025:83
7.San Marino40041:270

Reklama

Související témata: