Hlavní obsah

Fotbalové EURO 2012 uspořádají společně Polsko a Ukrajina

CARDIFF

Mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 uspořádají společně Polsko s Ukrajinou. Výkonný výbor UEFA jim při středečním hlasování v Cardiffu dal přednost před Itálií a společnou kandidaturou Maďarska s Chorvatskem. Výsledek volby oznámil těsně před polednem na radnici britského města předseda UEFA Michel Platini.

Článek

Rozhodnutí padlo hned v prvním kole, když pro Polsko s Ukrajinou hlasovalo osm ze čtrnácti členů výkonného výboru. Čtyři hlasy dostala Itálie, jejíž zástupce Franco Carraro hlasovat nesměl, stejně jako Ukrajinec Hrihorij Surkis.

Podle vítězného projektu se o evropské pocty bude za pět let hrát v polských městech Varšavě, Gdaňsku, Vratislavi a Poznani, na Ukrajině padla volba na Kyjev, Lvov, Doněck a Dněpropetrovsk. Jako náhradníci připadají v úvahu ještě Chorzów, Krakov, Charkov a Oděsa.

Největší stadión má Kyjev, do jehož hlediště se po rekonstrukci vejde 75 tisíc diváků. Tam se pravděpodobně bude hrát finále. Zahajovací zápas je naplánován do Varšavy na stadión pro 70 tisíc fanoušků, který se však teprve bude stavět.

UEFA má se společnou kandidaturou dobré zkušenosti. V roce 2000 uspořádaly bezproblémový šampionát Belgie s Nizozemskem a také přípravy Rakouska a Švýcarska na Euro 2008 pokračují podle plánu.

Před středeční volbou byla přesto za favorita považována Itálie, která evropský šampionát v minulosti už dvakrát pořádala a v roce 1990 hostila i mistrovství světa. Loňský skandál se zmanipulovanými výsledky a výtržnosti fanoušků, po nichž bylo několik ligových stadionů označeno za nevyhovující, však italské vyhlídky značně oslabily.

Hlasování bylo odloženo

O složité volbě svědčí i to, že UEFA rozhodující hlasování o několik měsíců odložila. Nakonec se šéfové evropského fotbalu rozhodli dát důvěru Ukrajině s Polskem, přestože spolupráce obou zemí v přípravě kandidatury občas skřípala a Polsko se navíc také vypořádává s korupcí ve fotbale a s výtržnostmi fanoušků. Ukrajina se zase potýká s nestabilní politickou situací.

Výsledek volby je považován za další úspěch Platiniho politiky podpory menších zemí v konkurenci s fotbalovými velmocemi, kterou Francouz slíbil před svým lednovým zvolením do čela UEFA. Tak to chápe i předseda polského svazu Michal Listkiewicz. "Konečně dostáváme možnost ovlivňovat fotbal jako jiné země. Pro naše slovanské národy, které pojí odvěké přátelské vztahy, to bude důležitý milník," řekl bývalý mezinárodní rozhodčí, jehož přijeli do Cardiffu podpořit i polský prezident Lech Kaczyński a liverpoolský brankář Jerzy Dudek.

Šéf ukrajinského fotbalu Hrihorij Surkis s sebou také přivezl prezidenta Viktora Juščenka a v delegaci byl také útočník Chelsea Andrej Ševčenko, boxerský exmistr světa Vitalij Kličko či nejslavnější tyčkař v historii Sergej Bubka. "Patnáct let po získání nezávislosti před námi stojí další velká výzva," řekl Surkis.

Italové se vzpamatovávají z šoku

Zato Italové se jen těžko vzpamatovávají ze šoku a za svou porážkou vidí politické tahy. Předseda přípravného výboru Luca Pancalli se v rozhovoru pro Corriere dello Sport nechal slyšet, že volba je výsledkem snahy o zapojování Východu do velkých fotbalových událostí. A ve stejném duchu hovořila i ministryně sportu Giovanna Melandriová, která se podle agentury SID při oznámení výsledku rozplakala. "Musíme to akceptovat a snažit se tohle mistrovství vyhrát na hřišti," komentovala prohru na diplomatickém poli.

Podle šéfa italské fotbalové ligy Antonia Matarreseho padlo rozhodnutí vlastně už v lednu, kdy se předsedou stal Platini. "Odpovídá to té UEFA, která si zvolila Platiniho a ve které už velké federace nemají takovou váhu," řekl Matarrese.

Brankář italských mistrů světa Dino Zoff také hovořil o trpké prohře, svého někdejšího spoluhráče z Juventusu Turín se však zastal. "Jsem přesvědčen, že nás Platini podporoval. Ale samotná Itálie se vzhledem k tomu, co se v poslední době stalo, o pořadatelství moc nezasloužila," řekl Zoff v narážce na problémy, které sužují fotbal na Apeninském poloostrově.

Reklama

Související témata: