Hlavní obsah

Sivok nalézá v Udine jihočeský klid

JABLONEC NAD NISOU

S italskou ligou se pro tuto sezónu rozloučil gólem, svým premiérovým v prestižní soutěži, přesto Tomáš Sivok přijížděl na sraz české fotbalové reprezentace s rozporuplnými pocity z posledního utkání za Udine.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Sivok (uprostřed) na archivním snímku v dresu Sparty.

Článek

„Škoda, že to nepřineslo aspoň remízu,“ lituje Sivok nevydařené tečky svého týmu za soutěží, v níž se bez potíží zachránil, ale na 10. místě zůstal i daleko od pohárových příček. „Soutěž jsme už jen dohrávali,“ přiznává. Zato Palermo přivítalo tři body za výhru 2:1 a stvrzení účasti v Poháru UEFA. „Rozhodly dvě hrubé chyby gólmana,“ líčí Sivok.

Udine je jedním z klubů, kterých se dotknou důsledky tragédie v Catanii. I na domácí zápasy budou jeho hráči v nové sezóně dojíždět. „Teď na nás do hlediště mohli jen permanentkáři, asi 14 000 lidí. Na podzim budeme muset hrát asi v Boloni, než se situace s naším stadiónem vyřeší,“ připomíná trampoty klubu, do něhož zamířil v zimě a s krajanem Zápotočným se stačil zabydlet i vyzrát na italštinu. „Není tak těžká jako němčina,“ konstatuje.

Libuje si nad tím, jak je Udine poměrně klidným místem, skoro jako jižní Čechy, odkud vyrazil do velkého fotbalu. „Opravdu mi to připomíná Budějovice.“ říká.

Občas už ho v severoitalském městě poznávají fandové na ulici. „Ale není to nic bouřlivého. Udine, to je spíše něco jako Rakousko než bouřlivý jih,“ říká jeden z předpokládaných náhradníků pro bitvu ve Walesu. V minulé kvalifikaci hrál proti Arménii (4:1) a Rumunům (0:2). „Záleží na trenérovi,“ netroufá si spekulovat o tom, zda zasáhne do boje.

Reklama

Související témata: