Hlavní obsah

Největší zájem je v Evropě o reprezentační obránce

PRAHA

Na evropském hráčském trhu dochází tradičně během přestupového období k více, či méně překvapivým změnám klubových barev. Součástí tohoto fotbalového hemžení jsou i čeští hráči, o jejichž přestupech vás bude v tomto aktualizovaném článku informovat Sport.cz. Bývalý reprezentační kapitán Pavel Nedvěd se po složitých jednáních dohodl s italským Juventusem na pokračování své kariéry alespoň o jeden rok. Pod Alpami přivítal i nového spoluhráče Zdeňka Grygeru, který se tam přesunul z nizozemského Ajaxu.

Foto: Juventus Turín

Záložník Pavel Nedvěd na předsezónním tréninku Juventusu.

Článek

Asi nejzajímavější zprávou je dohoda bývalého reprezentačního kapitána Pavla Nedvěda s turínským Juventusem na navýšení finančních podmínek své smlouvy, která mu vyprší příští léto. Jeden z nejlepších hráčů české i československé historie tak minimálně o rok odložil plánované ukončení aktivní kariéry.

Blonďatý záložník, který v srpnu oslaví pětatřicáté narozeniny, v minulé sezóně pomohl italskému týmu, pykajícímu za korupční skandál k návratu do první ligy a pak zvažoval, že ukončí bohatou a úspěšnou kariéru. Nakonec se ale rozhodl pokračovat v bílo-černém dresu turínského velkoklubu.

Nedvěd na začátku přípravy přivítal v Juventusu nového spoluhráče, s nímž nastupoval v české reprezentaci. Pravý obránce Zdeněk Grygera spojil svou budoucnost s italským klubem na pět let již na konci letošního února, sezónu nicméně dohrál v Ajaxu Amsterodam. V Nizozemsku mu skončila smlouva, a tak se pod Alpy stěhoval zadarmo. V reprezentaci odehrál šestadvacetiletý fotbalista 48 utkání a vstřelil jeden gól.

Patrik Berger se dal dohromady a pokračuje v Anglii 

Pokračovat ve staronovém působišti bude, i přes komplikace během sezóny, další člen stříbrné party z Eura 1996 v Anglii, záložník s dělovou ránou v noze Patrik Berger. Třiatřicetiletý záložník, neustále sužovaný zraněními, uzavřel v anglické Aston Ville příměří s trenérem Martinem O'Neillem a prodloužil o další rok smlouvu.

Dalším reprezentačním bekem, který změnil po skončené sezóně dres, je šestadvacetiletý David Rozehnal. Do Newcastlu United zamířil na čtyři roky za 2,9 miliónu liber (asi 124 miliónů korun) z francouzského Paris St. Germain. V jeho kariéře se jedná již o čtvrtý přestup: předtím působil v Sigmě Olomouc, v belgickém FC Bruggy a právě v Paříži.

Přestup jiného obránce výběru trenéra Brücknera Radoslava Kováče ze Spartaku Moskva do Interu Milán brzdí dohady o odstupném. Zatímco dvojnásobný úřadující mistr Itálie nabízí za českého reprezentanta 7 miliónů eur (asi 200 miliónů korun), Spartak požaduje o tři milióny eur více. Informaci přinesl ruský server gazeta.ru s odkazem na italská média. Kováč vedení milánského velkoklubu upoutal především svými výkony ve vzájemných utkáních loňského ročníku Ligy mistrů.

Jasno o svém dalším působišti má naopak gólman Jaroslav Drobný, který zůstane další tři roky v německé bundeslize, ale čeká ho stěhování z Bochumi do Herthy Berlín. Kariéra sedmadvacetiletého brankáře nabrala na jaře nečekaný obrat. Po zranění, následném odchodu z anglického Fulhamu a krátkodobém hostování v Haagu byl ještě v zimě bez angažmá a jen trénoval se svým bývalým řeckým klubem Panionios. Do Bochumi přišel jako náhradník, ale šanci skvěle využil. Odchytal celé jaro a svému klubu pomohl z pásma ohrožení až na osmé místo.

Polák zůstal v Norimberku, kde se potká s Blažkem 

V bundeslize bude pokračovat i defenzivní záložník Jan Polák, který nakonec nepřestoupil do Anderlechtu Brusel, kam měl odejít podle belgických a německých médií. Bývalý hráč Brna a Liberce zůstane v Norimberku, kde má smlouvu ještě na dva roky a potká se zde s reprezentačním brankářem Blažkem, který do Německa odešel po skončené sezóně z pražské Sparty. Podle hráčových slov se nejednalo o jednoduché rozhodnutí, ale nakonec převážila kvalita německé nejvyšší soutěže.

Německý Mnichov 1860 v tichosti opustil Roman Týce, který zde hrál devět let. Třicetiletý fotbalista završil dvouleté zdravotní trápení odchodem do Unterhachingu, který se bude v nadcházející sezóně pokoušet o návrat do druhé bundesligy, z níž letos sestoupil. Bývalý reprezentant Týce bude už podruhé hledat fotbalové štěstí pod trenérem Wernerem Lorantem. Stejný kouč si ho před devíti lety do Bavorska přivedl.

Útočník Marek Kincl, který svým gólem v poslední minutě závěrečného utkání skupiny proti Laziu poslal v roce 2004 Spartu do osmifinále Ligy mistrů, odešel v létě po třech letech z Rapidu Vídeň. Učinil tak i přesto, že mnohonásobný mistr rakouské ligy měl o jeho služby nadále zájem. Čtyřiatřicetiletého českého fotbalistu zlákala výhodná nabídka klubu ASK Schwadorf, který postoupil do druhé nejvyšší soutěže. Bývalý hráč Sparty či Zenitu Petrohrad podepsal s budoucím zaměstnavatelem dvouletou smlouvu.

Reklama