Hlavní obsah

Čech: Klasika, tahle srpnová nerozehranost

Příliš práce neměl, přesto další nulu na svoje konto nepřipsal. Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech ve Vídni zlikvidoval nebezpečnou hlavičku Kuljiče, v závěru nestačil na bombu mladíka Harnika. Rakušané uhráli cennou remízu 1:1. „Byla to dobrá zkouška před kvalifikací. Tam bude všechno jinak,“ upozornil gólman londýnské Chelsea po středečním zápase.

Článek

Rakušany jste podle plánu v úvodu zatlačili do defenzívy. Jste spokojení se startem?

Začali jsme velice dobře, aktivně. Měli jsme hned na začátku dvě šance, škoda že jsme je nevyužili. Nakonec kýžený gól přišel. Za vedení se samozřejmě hned hraje lépe.

Přílišný důraz na ofenzívu občas otevíral okénka v obraně. Bylo to snahou útočit?

Nebylo to ani tak obranou. Spíš jsme se nechali strhnout útočnou fází a v šesti vylétli dopředu. Po ztrátě míče chodil soupeř do brejků. V poločase jsme si řekli, aby se nám to nestávalo. Po přestávce se to zlepšilo.

Ve druhé půli jste kontrolovali hru, ale paradoxně jste inkasovali...

Oni se snažili útočit, my jsme hráli poměrně dobře. Škoda, že jedna chyba přišla a soupeř ji potrestal.

Jak byste popsal střelu Harnika?

Když míč letěl nade mnou, tak jsem zvedal ruce. Ale viděl jsem, že střela byla moc rychlá. Tak jsem jenom čekal, jestli trefí břevno, ale bohužel od něj míč spadl do brány.

Po přestávce kvalita hry klesla, vy jste se soustředili více na defenzívu. Byl to záměr?

Rakušané nás nechtěli nechat hrát, my se zkoušeli co nejrychleji dostat dopředu. Chyběla nám finální přihrávka. Několik dobrých příležitostí jsme měli, ale byla cítit nerozehranost. To je klasika při srpnovém srazu.

Už začátkem září vás čeká kvalifikace mistrovství Evropy. Co zápas před soubojem v San Marinu ukázal?

Po dlouhé době jsme byli společně, nepomohla nám ani zranění. Byla to dobrá zkouška před kvalifikací. Tam bude všechno jinak. Sraz bude delší, hráči budou rozehranější.

Výkon ale nebyl optimální...

Bylo tam hodně pozitivních věcí, něco se také nepovedlo.

Poprvé jste vedl reprezentaci do utkání. Jaký to byl pocit?

Už jsem si to vyzkoušel druhý poločas v Belgii. Je pocta, být kapitánem národního týmu. Zkuste říct ne... Ale moji hru to nezměnilo. Na hřišti stejně za rozhodčím nemůžu padesát metrů běhat. Od toho jsou tam i jiní.

Reklama

Související témata: