Hlavní obsah

Na Letnou jezdí fotbalisté z kláštera

Karel FeltPrávo

Dočasný domov české fotbalové reprezentace - hotel Crowne Plaza Prague Castle - těsně sousedí se Strahovským klášterem, tedy Památníkem národního písemnictví. Zrekonstruované budovy kdysi tvořily hospodářské, ale zčásti i ubytovací zázemí kláštera řádu premonstrátů.

Článek

Hotel vyhledává spíš bohatší a romantičtější klientela. Dočasně se také stává domovem české fotbalové reprezentace. Ta tu má oproti hotelu Praha větší klid a sousední klášter vybízí k rozjímání. Hráči bydlí samostatně nebo po dvou, jak je libo.

Výhodou je i blízkost strahovských hřišť. Kousek odtud to je k Loretě a do míst poblíž Hradu, kam lze zajít na oblíbenou kávičku. Kdysi trenér Uhrin hráče před zápasy brával na procházky na Hradčany. Hráči se ale stávali vděčným objektem pro objektivy fotoaparátů turistů, klidu si moc neužili.

Budíček individuální, snídaně v devět 

Ve středu hradčanská idyla fotbalistům skončí. Jak bude den vrcholící bojem s Iry vypadat? „Budíček je individuální, ale snídaně povinná od devíti hodin. V den zápasu se jí jen lehce, nic těžkého do žaludku. Jídelníček sestavují lékaři mužstva,“ nechává nahlédnout do programu mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

O desáté je na programu hodinová rozcvička na některém ze strahovských hřišť. Oběd se podává hodinu po poledni. Po něm mají fotbalisté čas na odpočinek. Někdo spí, jiný čte či si pustí film, další si dají partičku karet.

„Podvečerní program začíná svačinou a taktickou přípravou, ta bývá v půl šesté. Odjezd na Letnou je v 18.45, většinou za doprovodu policejního auta. I když to je pár kilometrů, ulice jsou v té době přeplněné. V kabině se hráči připravují na zápas, každý, jak je zvyklý. Přibližně 40 minut před úvodním hvizdem se jdou rozcvičit na plochu. A je tu zápas...“ dodává Tuček.

Reklama

Související témata: