Hlavní obsah

Kocian: S Čechy rozhodně nepůjde o bratrovražedný boj

Trenér slovenské fotbalové reprezentace Ján Kocian se v sobotu se svými svěřenci pokusí odčinit domácí porážku 0:3, kterou loni v září svému východnímu sousedovi Češi uštědřili. Tehdy ještě vedl tým Dušan Gallis, Kocian svou premiéru na lavičce Slovenska prožil až v listopadu téhož roku proti Bulharsku. „Hráči byli tehdy možná až přemotivovaní,“ řekl devětačtyřicetiletý kouč novinářům na páteční předzápasové tiskové konferenci v Praze.

Článek

S jakou taktikou na Čechy vyrukujete?

Nechceme jen odkopávat míče. Přál bych si, abychom se předvedli i v ofenzívě. Tou je vyhlášený i náš soupeř, což dokázal v zápase na německé půdě. Známe sílu protivníka, ale my máme také dobré družstvo.

Myslíte si, že je mezi oběma reprezentacemi velký kvalitativní rozdíl?

Češi postoupili na mistrovství Evropy po dobře odehrané kvalifikaci, v tom máme určitě co dohánět. My jsme také podávali kvalitní výkony, ale trochu nás srazilo nepovedené utkání ve Walesu. Slovenské mužstvo má však především nadějnou budoucnost.

Jste už rozhodnutý, kterým hráčům dáte v sobotu důvěru od začátku?

Samozřejmě už mám představu kdo nastoupí, ale nejdříve se to musí dozvědět samotní hráči.

Nakolik utkání ovlivní fakt, že se střetnou bývalí federální partneři?

Jakákoli nostalgie musí jít stranou. Zápas sice má svůj náboj a motivuje lidi v obou zemích k porovnávání se, ale rozhodně by se nemělo jednat o nějaký bratrovražedný boj.

Trenér Brückner se musí obejít bez zraněného Petra Čecha...

Ztráta brankářské jedničky je každopádně nepříjemná, ale máte v týmu další gólmany, kteří jej mohou zastoupit. Celá obrana soupeře bude pozměněná kvůli neúčasti Ujfalušiho s Jankulovskim. Jako naši výhodu to ale nevnímám, protože ve stejné situaci byl český tým před posledním utkáním a Němci dostali doma trojku.

Co se pokusíte změnit, abyste dopadli lépe než před rokem, kdy vás stejný protivník porazil 3:0?

Hráči byli tehdy možná až přemotivovaní. Chceme se podobnému výsledku vyvarovat, a tak si to utkání znovu připomeneme na videu.

Ústřední postavou tehdejšího českého koncertu byl Libor Sionko, jste rád, že v nominaci k odvetě chybí?

Neúčast Sionka a dalších by sice měla být naší výhodou, na druhou stranu se náhradníci určitě budou chtít předvést.Motivací je pro ně nominace na Euro. Navíc se vám uzdravili Rosický s Barošem.

Tipnete si, jak sobotní duel skončí?

Já výsledek nikdy netipuji, natož pak přesné skóre.

Reklama

Související témata: