Hlavní obsah

Košťál: Nevylučuji, že Brückner povede národní tým i po ME

Po fotbalovém mistrovství Evropy končí reprezentačnímu trenérovi Karlu Brücknerovi u národního mužstva smlouva. Kdo tým povede po této akci je zatím ve hvězdách. "Máme dost času na to, abychom všechno pečlivě zvážili a připravili. Nechceme udělat nějaké unáhlené rozhodnutí," říká místopředseda ČMFS a manažer české reprezentace Vlastimil Košťál, který zároveň nevylučuje, že by i po EURU reprezentaci dál vedl Brückner.

Foto: Sport.cz

Místopředseda ČMFS a manažer české reprezentace Vlastimil Košťál

Článek

Česká reprezentace už zná jména soupeřů pro kvalifikaci mistrovství světa 2010, ale není jasné, kdo mužstvo povede jako trenér. Kdy se o tom rozhodne?

Není kam spěchat. Jisté je, že trenér Brückner povede reprezentaci na mistrovství Evropy 2008. Po něm mu končí smlouva. Určitě se ale nestane, že by mužstvo zůstalo bez trenéra. Funkce kouče české reprezentace je velice prestižní a já nepochybuji o tom, že oslovený trenér se rozhodne během čtyřiadvaceti hodin. Máme dost času na to, abychom všechno pečlivě zvážili a připravili. Nechceme udělat nějaké unáhlené rozhodnutí.

Ale v nejbližších týdnech se bude rozhodovat o kalendář kvalifikačních zápasů a u toho by měl trenér být...

Není to podmínkou. Naše delegace letěla do Durbanu s tím, že na místě se kalendář dohadovat nebude. Domluví se schůzka, kterou ale nebudeme iniciovat, na níž se bude o kalendáři jednat. My zůstaneme pasivní. Kalendář zápasů nakonec může vzejít z losu FIFA. Nebylo by to poprvé ani v našem případě. Velké týmy chtějí kalendář k obrazu svému, když se nedohodnou, rozhodne počítač.

Máte v hlavě nějaká jména kandidátů na funkci trenéra?

Mám, ale bylo by předčasné o nich teď hovořit. Zatím nikoho nevybíráme.

Je mezi nimi i Karel Brückner?

Ano, je. Nevylučuji, že Brückner povede národní tým i v dalším cyklu po EURO 2008.

Ale před měsícem jste řekl, že o něm neuvažujete...

Řekl jsem, že jednání o novém trenérovi není na pořadu dne. Neuváděl jsem žádná jména.

Jistě nepopřete, že jsme spolu hovořili o Haškovi a Radovi, jsou i další kandidáti?

Je pravda, že jsme o těchto trenérech hovořili, ale v té souvislosti, že je považuji za schopné vést národní mužstvo, nikoliv že to bude bezpodmínečně jeden z nich.

Padlo i jméno Karla Jarolíma...

Ten také patří do kategorie koučů, schopných vést reprezentaci. Ale jmen může být i víc. O těchto čtyřech, které jste jmenoval, jsem přesvědčen, že by to zvládli. Než však někoho oslovíme, musíme vše dobře promyslet. Trenéra schvaluje výkonný výbor, Košťál ho navrhuje a snaží se jmenovaného kandidáta prosadit.

Ivan Hašek se ale nejedenou vyjádřil, že s vám spolupracovat nechce, už to neplatí?

Já s Ivanem Haškem nemám problém. Myslím si, že se na důležitých věcech dokážeme dohodnout. Funkce trenéra reprezentace nepochybně stojí nad nějakými osobními neshodami.

Varianta zahraničního trenéra už padla?

Dovedu si ve funkci trenéra české reprezentace představit špičkového zahraničního kouče a věřím, že se tak jednou stane. Momentálně ale na ty nejlepší nemáme finanční prostředky, takže v cyklu mistrovství světa 2010 povede český národní tým český trenér.

Budeme znát jeho jméno na začátku roku 2008?

Tento termín nevidím jako pravděpodobný.

Kdy by to podle vás tedy bylo?

Třeba až po mistrovství Evropy, ale samozřejmě v krátkém horizontu po jeho skončení.

V průběhu června nebo až v červenci po finále?

Bude záležet na výsledku naší reprezentace. Nebylo by ale vhodné jmenovat nového trenéra v rozehraném turnaji, pokud se dostaneme do jeho vyřazovací fáze.

Věříte, že do ni mužstvo postoupí?

Soupeře v základní skupině budeme znát až v neděli, ale byl bych špatný manažer, kdybych o mužstvu pochyboval. Má kvalitu a sílu porazit kohokoliv, samozřejmě za předpokladu, že budou hráči zdraví a ve formě. Ale na tyhle úvahy je ještě dost času.

Reklama

Související témata: