Hlavní obsah

Fotbaloví mistři Evropy mohou vydělat až 604 miliónů korun

LUCERN

Fotbaloví mistři Evropy mohou odjet na konci června 2008 po vídeňském finále až s výhrou 23 miliónů eur (604 miliónů korun). Informovalo o tom vedení Evropské fotbalové federace. Před čtyřmi roky to bylo 17,7 miliónů eur.

Článek

Celkem si šestnáct účastníků závěrečné fáze si rozdělí celkem 184 miliónů eur (4,8 miliardy korun). Před čtyřmi roky na ME v Portugalsko se rozdělovalo 129 miliónů eur.

Přibyly totiž bonusy za vyhrané zápasy ve skupinách. Za vítězství ve skupině dostane tým 1 milión eur (asi 27 miliónů korun), za remízu je poloviční částka. Za postup do čtvrtfinále jsou dva milióny eur, za účast v semifinále tři milióny eur. Prémie pro nového mistra je 7,5 miliónů eur, poražený finalista si odveze 4,5 milióny eur. Bonusy za vyhrané zápasy ve vyřazovací fázi už nejsou.

Háček je v tom, že všechny získané peníze musí fotbalisté zdanit v pořadatelských zemích, což je okolo 20 procent. Ostatních členů realizačních týmů se to však netýká. Vedení svazu vede jednání s hráči o rozdělení čistého zisku. Dříve platila zásada půl na půl mezi hráči a svazem.

Manažer Vlastimil Košťál chce změnu na 60 procent pro ČMFS a 40 procent pro tým. „I kdybychom všechno prohráli, máme jistých 7,5 miliónu eur, tedy kolem dvou set miliónů korun. Zmíněné částky byly potvrzeny až v sobotu. Dozvěděli jsme se také, co vše musíme udělat z hlediska organizace, dopravy a hlavně vstupenek. V prosinci k nim bude další jednání ve Vídni, kde se upřesní počty a pak rozjedeme předprodej,“ řekl Právu šéf ČMFS Pavel Mokrý.

Reklama