Hlavní obsah

Brückner zvažuje jako sídlo týmu Ženevu

LUCERN

Ženeva, přesněji její okolí, by mělo být podle informací Práva hlavním sídlem české fotbalové reprezentace v základní skupině. Dva zápasy hraje právě v tomto městě a k prvnímu se Švýcarskem se přesune do 250 km vzdálené Basileje. „Do 9. prosince máme čas oznámit místo pobytu. Budeme zvažovat podmínky, cenu, dopravu,“ řekl kouč Karel Brückner, který je znám tím, že má rád klid a dostupnost všeho, co jeho tým potřebuje.

Článek

Oblast kolem Ženevy však patří v již tak drahém Švýcarsku k těm nejdražším. O názvu hotelu nikdo hovořit nechce, ale údajně se čeká, až hotel odřekne jeden tým, který si ho zamluvil dopředu, ale skupinu má v Rakousku, takže mu nevyhovuje. Čeští fotbalisté mají k Basileji, kterou si Švýcaři zvolili za svoji pevnost, dobrý vztah. Čech, Grygera, Rozehnal, Baroš, Kováč a Jiránek tu získali v roce 2002 titul mistrů Evropy do 21 let.

Češi měli v Lucernu patřičný respekt, Portugalci si okamžitě vzpomněli na Poborského padající list ve čtvrtfinále ME 1996, kterým je poslal domů. Všichni soupeři, a nejen ti ze skupiny, oceňovali výhru 3:0 v kvalifikaci nad Německem. Sázkové kanceláře staví Němce nejvýše. Britská kancelář William Hill staví Němce na první a místo a Čechy na sedmé. Podle Tipsportu jsou na tom Češi s Portugalci ve skupině stejně a oba postoupí. Fortuna staví Čechy dokonce výš, zatímco Bwin naopak jako druhého postupujícího za Portugalci.

Zájem o šampionát je velký

Zatímco z Lucernu během pár hodin velká výzdoba k losu ME rychle zmizela a město se odělo čistě do vánočního, zájem o vše, co je spojené se šampionátem roste. Velký zájem je o maskoty Trixe a Flixe, líbí se i znělka šampionátu, v jejíž video verzi se objevují z českých fotbalistů Poborský, Galásek a Baroš.

Pochopitelně nejvíc se diskutuje o jednotlivých skupinách a céčko je považováno za tu nejtěžší. „Jaká pak skupina smrti? Copak ty ostatní jsou přátelské? Celý fotbal je přátelský! V téhle se sešly atraktivní týmy a los si zahrál s Francií a Itálií, finalisty loňského mistrovství světa, které svedl dohromady,“ usmíval se šéf UEFA Michel Platini, který jako kapitán přivedl Francii k titulu mistrů Evropy v roce 1984. Na tomto turnaji dal devět gólů, což je dosud nepřekonaný rekord.

Radost ze skupiny nemají ani trenéři týmů skupiny C. „Kvalifikaci jsme neměli lehkou a los nám teď nepřál. Bude to hodně těžké a musíme se dobře připravit, abychom to zvládli,“ pokyvoval hlavou kouč Italů Roberto Donadoni. „Raději bych se téhle skupině vyhnul, ale los musíme akceptovat. S Italy už jsme jako bratři. Víte, co myslím," konstatoval lakonicky trenér Francouzů Raymond Domenech.

„Nádherná a lehká skupina! Potřetí za sebou máme Nizozemsko. Dnes už ho ale umíme porazit. Postup z téhle skupiny by si už zasloužil i titul,“ uvedl Victor Piturca, trenér Rumunů. „Jsme z poslední doby zvyklí hrát ve skupinách smrti, ale tohle, to je síla! Tak nadupanou skupinu může dát dohromady jen los. Ale vzájemné zápasy budou vrcholem šampionátu,“ emotivně hlásal kouč Nihzozemců Marco van Basten, v duchu motta 13. mistrovství Evropy: „Prožíváme emoce.“

Reklama