Hlavní obsah

Kalouda měl trému jen chvilku

NIKÓSIE

Brněnský záložník Luboš Kalouda, stříbrný z loňského MS dvacetiletých fotbalistů, patřil v úterním utkání s řeckým výběrem k nejlepším hráčům českého týmu. Poločas odehrál na pravém okraji zálohy, ve druhém se přesunul do jejího středu a vysunul se za útočníky. Trenér Petr Rada ho za odvedený výkon pochválil a samotný hráč si utkání také užil.

Článek

„Je to něco úplně něco jiného, než naše liga. Pro mne to byla obrovská zkušenost a poznání, že na sobě musím ještě hodně pracovat,“ přiznal mladík. „Ale zahrál jsem si báječně. Vystřídal jsem dvě místa v sestavě. Začal jsem na pravém okraji zálohy a ve druhé půli jsem se přesunul do středu za útočníky. Oba tyto posty mi vyhovují. Na pravém okraji zálohy hrávám v Brně častěji. Hodně mě to táhne dopředu, rád útočím a dávám góly, takže role podhrotového hráče mi vyhovuje ještě víc. Ale nevybírám si, jsem rád, že hraji,“ dodal.

První start v reprezentaci, i když šlo o neoficiální zápas, pro něj byl velkou zkušeností. „Vždyť některé reprezentanty jsem zatím znal jen z televize a teď jsem viděl Čecha, Kollera a další na vlastní oči. Měl jsem trému už při prvním setkání, ale oni nás mladé vzali báječně. Podruhé jsem zažil trému před zápasem s Řeky, když jsem si přečetl jména z jejich soupisky. Znám je také většinou jen z televize a pořád to jsou úřadující mistři Evropy. Na tohle ale nemůžete myslet, když jdete na trávník. A opravdu to ze mne brzy spadlo,“ zdůraznil Kalouda.

ZÁPAS ČESKO vs. ŘECKO NA SPORT.CZ
Referát z utkání ZDE.
Ohlasy českých hráčů ZDE.

Prohra ho mrzela, zejména, když soupeř dal gól z ofsajdu. „Byl to spíš remízový zápas. Ale Řekové byli mnohem zkušenější, ve druhé půli si nás chvílemi vodili, postupně jsme se jim dokázali vyrovnat, a to je cenná zkušenost, významnější, než výsledek,“ vrátil se k utkání.

Když přišla řeč na neuskutečněný přestup do Juventusu, jen pokrčil rameny. „Mrzí, nemrzí... Jednou z variant bylo, že zůstanu na hostování v Brně, takže se svým způsobem nic nemění. Když jsem se dozvěděl, kolik za mne Brno chtělo, a probíral jsem to se Zdeňkem Grygerou, bylo mi jasné, že tolik za mne nebyli ochotní dát. Byl bych dražší, než Petr Čech, když odcházel, a ten byl už větší hvězdou. Ale Zdeněk mi řekl, že Juventus o mne stojí, což potěší a já bych tam šel rád i kvůli tomu, že tam jsou dva čeští fotbalisté. Teď před sebou mám jaro. Soustředím se na zápasy, abych za Brno hrál co nejlépe a neztratil se z očí. Uvidíme, co pak bude v létě,“ slíbil Luboš Kalouda.

Reklama

Související témata: