Hlavní obsah

Ujfaluši: Daří se mi teď na všech frontách

Český reprezentační obránce ve službách italské Fiorentiny Tomáš Ujfaluši prožívá podle svých slov jedno z nejlepších období fotbalové kariéry. V italské lize jeho tým okupuje čtvrté místo a navíc je pořád ve hře v Poháru UEFA. "Doufám, že vrchol teprve přijde. Třeba zajištěním účasti v Lize mistrů, vítězstvím v Poháru UEFA, nebo později na mistrovství Evropy," přeje si Ujfaluši.

Článek

Reprezentaci čeká v Herningu další přípravný zápas před evropským šampionátem. Jak jste se na Dány těšil?

Poslední dvě přátelská utkání nám nevyšla. Zejména únorový souboj s Polskem se nevydařil. Prohru z kyperského soustředění chceme odčinit, proto půjdeme do zápasu s Dány s plným nasazením a touhou vyhrát.

V jakém rozpoložení jste dorazil z Florencie?

Ve výborném. Jsme s Fiorentinou na čtvrtém místě v lize, k tomu jsme pořád ve hře v Poháru UEFA. Všechno máme ve své moci a záleží jen na našich výkonech.

Věříte, že uhájíte v italské lize čtvrté místo znamenající předkolo Ligy mistrů?

Jsem optimista, byť jsem si pochopitelně vědom velkého tlaku od AC Milán i Sampdorie. Odepsat nelze ani Udine. Zvláště AC Milán má strašnou výhodu, protože už se může soustředit jen na domácí soutěž. Ale nám se naštěstí daří vyhrávat i ty zápasy, ve kterých nehrajeme pěkně. Hlavní jsou ale body. A nám nahrává i slušný los.

Ve čtvrtfinále Poháru UEFA vás už příští týden čeká první souboj s PSV Eindhoven. Jaké jsou šance projít mezi nejlepší čtyři?

Já jsem si přál Getafe, protože v základní skupině jsme měli Villarreal a jejich fotbal nám seděl. Snažili se hrát, nebyli zalezlí. Eindhoven je hodně zkušený, hrává Ligu mistrů. Ale určitě je to hratelný soupeř. Je jasné, že chceme postoupit.

Na rozdíl od většiny spoluhráčů z klubu jste musel na reprezentační sraz. Cítíte při nabité termínové listině velkou únavu?

Je pravda, že zápasů je hodně a program je vážně náročný. Ale nemyslím na to. Momentálně totiž prožívám jedno z nejlepších období fotbalové kariéry.

Cítíte se na vrcholu?

Já doufám, že vrchol teprve přijde. Třeba zajištěním účasti v Lize mistrů, vítězstvím v Poháru UEFA nebo později na mistrovství Evropy… Tenhle rok se cítím vážně velmi dobře. Je to pochopitelně dáno tím, jak se mně i klubu daří na všech frontách. Snad to dlouho vydrží.

Zmínil jste možnou účast v Lize mistrů s Fiorentinou. Znamená to, že už máte jasno o angažmá pro příští sezónu?

Kdepak, vůbec nic za tím nehledejte. Prostě jsem hráčem Fiorentiny, které z různých důvodů dvakrát za sebou tahle prestižní soutěž unikla. Teď chci udělat všechno pro postup mezi vyvolené. Další sezónu budu řešit až v létě.

Reklama

Související témata: