Hlavní obsah

Košťál chystal kontakt s Houllierem, nyní jedná s Toppmöllerem

PRAHA

Pozdvižení zavládlo na Českomoravském fotbalovém svazu, když na Strahov ve čtvrtek přišel fax od věhlasného francouzského trenéra Gérarda Houlliera se zájmem o převzetí reprezentačního mužstva. To nenechalo klidným ani místopředsedu svazu Vlastimila Košťála, který po Klausi Toppmöllerovi plánuje jednání i s francouzským stratégem. „Je to mimořádné jméno,“ řekl Koštál pro Sport.cz.

Článek

„Je to vynikající jméno, mluví za něho úspěchy. Organizuji kontakt s Houllierem, abychom věděli, o co se jedná,“ prozradil svazový místopředseda. „Takový trenér se faxem nenabízí. Myslím si, že jde spíše o formu dotazu,“ dodal Košťál s tím, že textový obsah faxu patrně nevzešel od samotného trenéra, nýbrž od některého manažera, jenž Houlliera svazu nabízí.

Otázkou zůstává, zda by vůbec bylo v možnostech svazu angažmá takovou trenérskou kapacitu zaplatit. Navíc je vyjednávání ve fázi, kdy žádný přímý kontakt mezi svazem a francouzským koučem ještě nenastal. „Je to na širší diskusi. Jestli chceme investovat finanční prostředky tímto směrem, nebo ne,“ uvažuje Košťál. „Celá generace hráčů jako Henry a Trezeguet pod ním vyrostla. On má oko na hráče,“ uvědomuje si.

"Nikdo s Houllierem zatím nemluvil, takže všechny spekulace o tom, kolik by požadoval a zda bychom ho zaplatili, jsou předčasné. Třeba k nám přijde jako brigádník," podle svých zvyklostí zlehčoval případné angažování věhlasného francouzského kouče strahovský ministr financí a další z místopředsedů svazu Jaroslav Vacek. "Houllier ale každopádně představuje úžasnou trenérskou kvalitu, nad níž stojí za to přemýšlet. A také s ním jednat," dodal pro Sport.cz už ve vážné tónině.

Vedle Houlliera tu je ještě sedm adeptů, o nichž se v poslední době v rámci možného angažování na post trenéra národního týmu hovoří. Mezi nimi je také Klaus Toppmöller, za nímž se v pátek Košťál vydal do Německa. „Mám naplánovaný první osobní kontakt. Nemůžeme očekávat, že si hned navzájem předložíme nabídky. Je třeba si vyměnit představy, ať už o době kontraktu nebo o dalších věcech,“ připomněl Koštál s tím, že na řešení finančních záležitostí bude ještě dostatek času.

„Nechci prognosticky předvídat, který trenér má jaké šance, to v této fázi vyjednávání nejde,“ dodal druhý muž českého fotbalu. O tom, že Toppmöller je v hledáčku také rakouské reprezentace Košťál ví. „Samozřejmě i to bude tématem diskuse. Situace, ve které se nyní nacházím, je odlišná od té, v níž jsem byl ve Spartě. Tady bude volbu trenéra schvalovat třináctičlenný výkonný výbor,“ dodal na závěr Koštál s tvrzením, že užší výběr kandidátů na pozici hlavního trenéra reprezentace bude k dispozici 17. července na plánovaném zasedání.

Reklama

Související témata: