Hlavní obsah

Dovalil před Eurem věří síle nadějné generace mladíků

JABLONEC NAD NISOU

Před dvěma lety Jakub Dovalil dovedl fotbalovou reprezentaci do 17 let k senzačnímu stříbru na evropském šampionátu v Lucembursku a teď před ním stojí další výzva, zatím největší v kariéře. Reprezentační devatenáctku, opírající se o osu týmu z předloňska, bude chtít na blížícím se mistrovství Evropy na domácí půdě znovu nasměrovat na medailovou cestu a potvrdit příslušnost k evropské mládežnické špičce.

Článek

Dovalil si za první cíl vytýčil účast na světovém šampionátu dvacetiletých v následujícím roce, na který se z ME dostane hned šest týmů, tedy tři mužstva z každé skupiny. "To je takový náš minimální cíl. A věřím, že kluci dokážou ještě víc. Síla v týmu je," uvedl Dovalil v dnešním rozhovoru s ČTK v jabloneckých Břízkách, kde reprezentační výběr rozbil před šampionátem svůj hlavní stan.

Dovalil má ambice před Eurem vysoké, stejně jako celé mužstvo, které do mistrovství vstoupí v pondělním utkání s Anglií v Jablonci. Vidina úspěchu na domácí půdě je pro všechny velmi lákavou představou. "Kdybychom postoupili ze skupiny, bylo by to výborné. Přece jenom se hraje doma a není to tak, jako kdybychom hráli někde venku. Jsme víc sledovaní, očekávání jsou velká. A my nechceme zklamat," líčil Dovalil, ve čtyřiatřiceti letech jeden z hlavních představitelů nastupující české trenérské generace.

Dovalilovo kouzlo u reprezentačních výběrů zatím působí mocně: se sedmnáctkou předloni skončil druhý a s výběrem do 19 let jako asistent kouče Miroslava Soukupa ve stejném roce na Euru třetí. Se Soukupem loni byli také u tažení stříbrné dvacítky na MS v Kanadě. "Ale tenhle turnaj doma je pro mě asi největší výzvou," připustil Dovalil.

Dovalil: Kostra týmu je hodně silná

Před šampionátem hodně sází na vnitřní atmosféru a soudržnost hráčů narozených v roce 1989, které odborníci považují za jednu z nejsilnějších českých generací. Dovalil se současným týmem pracuje už čtvrtým rokem, mužstvo nepoznamenaly radikální změny, což může být podle mladého kouče výhoda.

"Jsme spolu dlouho, známe se a to by nám mohlo nahrát. Jsou tady dvě třetiny mančaftu, který předloni v Lucembursku skončil druhý. Třeba v italském týmu od té doby zůstali tři hráči. U nás ta úmrtnost taková nebyla, což svědčí o tom, že kostra týmu je hodně silná a kluci potvrzují výkonnost," uvažoval Dovalil, který oproti Lucembursku nemůže počítat jen se zraněným brankářem Štěchem a záložníkem Váchou, ale také obráncem Mazuchem s útočníkem Pekhartem, které zase neuvolnily Fiorentina s Tottenhamem.

Na druhou stranu se může opřít o záložníka Morávka z Bohemians s plzeňským bekem Lecjaksem, objevy z ligové scény. "Hlavně Morávek by nám mohl hodně pomoci," doufal Dovalil.

Hráči hrají pravidelně první ligu

Sám je prý zvědavý na to, jak se jeho tým bude prezentovat. Věří, že hráči za dva roky ještě vyzráli. "Určitě jsou vyspělejší a takticky na vyšší úrovni. Přece jenom většina z nich stabilně hraje naší první ligu, což je pro jejich vývoj jenom dobře," řekl Dovalil. "Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že tihle hráči ještě nejsou úplně vyspělí, jejich výkonnost ještě není ustálená a může kolísat," upozornil Dovalil.

Doufá, že tým nerozhodí skutečnost, že za poslední rok nesehrál žádný soutěžní zápas pod opravdovým tlakem. Češi totiž měli jako pořadatelé účast dopředu zajištěnou. "To je trochu strašák. I když některé přípravy třeba s Irskem či Nizozemskem měly hodně vysoké parametry. Snad to potvrdíme i na mistrovství," přál si Dovalil.

O ambicích českého týmu podle něj hodně napoví už vstupní pondělní duel proti Anglii. Tu Dovalil považuje za jednoho z největších favoritů mistrovství. "Když to výsledkově zvládneme a na začátku neprohrajeme, tak by nám to do začátku hodně pomohlo. Atmosféra bude hned lepší a pro práci to bude jenom dobré," dodal Dovalil.

Reklama

Související témata: