Hlavní obsah

Devatenáctka uhrála na ME bezbrankovou remízu s Řeckem a postoupila na MS

LIBEREC

Fotbalisté české reprezentace do devatenácti let remizovali v dalším utkání domácího mistrovství Evropy v Liberci s Řeckem 0:0. Na potvrzení postupu do semifinále si tak musí počkat až do nedělního duelu v Mladé Boleslavi proti Itálii. Dovalilův výběr si alespoň zajistil účast na mistrovství světa dvacítek v příštím roce v Egyptě.

Článek

„Očekávali jsme těžké utkání. Před zápasem bychom bod brali. Po tom průběhu, kdy jsme v zápase nevyužili dvě vyložené šance, by nám výhra slušela,“ řekl po utkání novinářům kouč české devatenáctky Jakub Dovalil.

Kouč české devatenáctky udělal oproti základní sestavě z úvodního duelu s Anglií čtyři změny. Mimo očekávaného Lecjakse a Štěpánka, kteří nahradili distancované Heidenreicha s Brunclíkem, postavil v základní jedenáctce proti Řecku záložníky Wojnara a Marečka. „Byl jsem spokojen se stoperem Štěpánkem. Lecjaks na levém beku odehrál dobrý poločas, ale když dostal žlutou kartu, chtěli jsme předejít tomu, co se stalo v utkání s Anglií,“ připomněl Dovalil dvě vyloučení po žlutých kartách z prvního zápasu. „ Od začátku nastoupil na pravé straně Wojnar, který odvedl průměrný výkon,“ doplnil český kouč s tím, že jeho vystoupení mohlo být lepší.

Řečtí mladíci se do svých českých vrstevníků pustili zhurta. Výsledkem bylo uzavření naší jedenáctky ve vlastním pokutovém území při dvou rozích, kterým předcházel průnik již v první minutě pravého záložníka Matsoukase, po jehož přihrávce pod sebe v českém vápně jeho spoluhráč nezakončil svůj pokus přesně.

Ve 14. minutě poslal Wojnar parádní přihrávku mezi soupeře na Vošahlíka, ten to měl ovšem na dlouhou nohu. Vzápětí se v největší šanci utkání objevil Necid. Také on měl ovšem se zpracováním míče problém, a tak situaci tváří v tvář gólmanovi Babaniotisovi nevyužil. Po půlhodině hry letěl skrz řecké vápno nebezpečný centr od Řezníka, žádný z jeho spoluhráčů se k míči k zakončení ale nedostal.

Pět minut před přestávkou vybojoval dobře míč na levé straně Lecjaks, poslal tvrdý polovysoký centr na malé vápno, tam před Vošahlíkem odvracel na roh na poslední chvíli teprve šestnáctiletý stoper Kyriakos Papadopoulos. „Moji hráči ukázali velké srdce. Doufám, že v posledním utkání základní skupiny uspějeme a podaří se nám postoupit do semifinále,“ připomněl řecký trenér Alexis Alexiou třetí zápas v základní skupině. V té se jeho výběr střetne s devatenáctkou z Anglie, kterou, chce-li slavit postup do vyřazovací části, musí porazit.

Od 62. minuty v početní převaze

Kolem odehrané hodiny hry si čeští hráči vypracovali územní převahu, k zakončení se ovšem nedokázali prosadit. Naopak v 63. minutě vypálil tvrdě kapitán Ioannis Papadopoulos a český brankář Vaclík měl se zkrocením míče velké problémy. V té samé minutě se prezentoval zajímavým způsobem také fotbalista Panathinaikosu Ninis, který měl k výroku rozhodčímu poznámky, za což dostal žlutou. Když za to hlavnímu sudímu zatleskal, dostal druhou žlutou, a ze hřiště se poroučel.

V 71. minutě, kdy měli čeští hráči znatelně více ze hry, se výstavní patičkou prezentoval Necid, který tak chytře vysunul Vošahlíka, jenž se zcela osamocený objevil před řeckým brankářem. Střelu k levý tyči ovšem Babaniotis vystihl, a tak byl stav stále nerozhodný 0:0. Když ani ve zbytku zápasu česká devatenáctka nedokázala využít početní výhodu, bezbrankový výsledek zápasu zůstal až do konce. Blízko ke gólu byla obzvláště střela Řezníka z 90. minuty, kterou od země vyrazil řecký gólman do břevna a zpět do hřiště.

„Pro nás bylo hlavní neprohrát, důležitým faktorem bylo, že se ve středu hřiště nedařilo Morávkovi, naše akce tak šly hlavně po stranách. Navíc jsme vyprodukovali málo střel,“ viděl důvod, proč Češi brali jen bod, Dovalil.

Česká republika "19" - Řecko "19" 0:0
Rozhodčí: Toussaint (Luc.) - Bolinhas (Port.), Krmar (Chorv.). ŽK: Lecjaks - Barbudis, Pavlis, Ninis. ČK: 63. Ninis. Diváci: 6623.
ČR: Vaclík - Řezník, Polák, Štěpánek, Lecjaks (46. Reinberk) - Wojnar (76. Nuc), Mareček, Morávek, Zeman - Vošahlík (84. Kozák), Necid. Trenér: Dovalil.
Řecko: Babaniotis - Barbudis, Labropulos, K. Papadopulos, Galanis - Gkentzoglu, I. Papadopulos - Matsukas (67. Psianos), Ninis, Butzikos (54. Argyropulos) - Pavlis (87. Kyrgias). Trenér: Alexiu.
Tabulka skupiny B:
1. Česko21102:04
2. Řecko20201:12
3. Itálie10101:11
4. Anglie10010:20

Reklama