Hlavní obsah

Nový kouč reprezentace Rada: Bylo by hříchem Brücknera nevyužít

Teprve postupně mu všechno dochází. Až po několika desítkách hodin si Petr Rada naplno uvědomuje, že ho fotbalová generalita ve čtvrtek před polednem pasovala na nového trenéra české fotbalové reprezentace. Na něm teď bude, aby dal dohromady svůj realizační tým, objel a oslovil hráče, dal dohromady nominaci na srpnový přípravný duel proti Anglii v londýnském Wembley a hlavně aby nachystal mužstvo na kvalifikaci o postup na MS 2010, jež začíná už v září v Severním Irsku.

Článek

Poprvé jste se probudil jako reprezentační trenér. Jaký program jste si na první den v nové roli nachystal?

Nejprve cestu do Teplic, abych se rozloučil s hráči i vedením a domluvil se na ukončení angažmá. Neodchází se mně dobře z klubu, kde se dobře pracovalo, všechno fungovalo a kde i hráči mého odchodu litovali. Chci jim podat ruku a poděkovat. A pak zase honem zpátky do Prahy, protože už po obědě mám být v televizi.

Takže za volantem budete mít dost a dost času na přemýšlení, jak poskládat svůj realizační tým a jaké asistenty si vybrat. Nebo snad už máte jasno?

Jména v hlavě mám, ale samozřejmě je prozrazovat nebudu, dokud s nimi nebudu mluvit, eventuálně dokud je neschválí výkonný výbor. Ke změnám každopádně dojde.

K zásadním?

Může se stát, že se změní celý realizační tým, je ale také možné, že někdo zůstane. Mám týden na rozhodování. Každopádně však budu chtít realizační tým alespoň o jednoho člověka rozšířit.

A co váš předchůdce u české reprezentace Karel Brückner? S tím také počítáte a požádáte ho o pomoc a spolupráci?

Bylo by hříchem nevyužít jednu z největších trenérských osobností, kterých u nás zase až tak moc není. Chci na jeho práci navázat, i když stejně jako každý trenér mám i já v některých věcech své představy a metody, které chci prosadit.

Třeba?

Prosím o čas. Zatím si některé věci, které se budou muset změnit, přehrávám v hlavě.

Odpovědi na Brücknerovo využití jste se ale chytře vyhnul...

Ale vždyť jsem o tom přece mluvil! Nebylo by moudré zbavovat se odborníka, který má tak obrovský přehled o fotbale, takové zkušenosti a fluidum, jako má trenér Brückner, takže o jeho využití budeme samozřejmě debatovat.

Takže jste s ním na toto téma od evropského šampionátu ještě nemluvil?

Ale samozřejmě že ne, protože on byl trenér a já jeho asistent. Probírali jsme v minulých dnech mistrovství Evropy a to, jak jsme na něm dopadli, ale na zmiňované téma řeč vůbec nepřišla.

Fotbalová generalita oprášila i myšlenku na vytvoření trenérské rady, která v minulosti fungovala jako poradní a zároveň i oponentní orgán vůči reprezentačnímu kouči. Nebude vám proti mysli se chodit radit, nebo dokonce zpovídat?

Rozhodně se tomu nebráním, protože si nemyslím, že bych byl neomylný jen proto, že jsem se stal trenérem reprezentace. Sám si pamatuji, že za Václava Ježka trenérská rada fungovala a dovedu si představit, že může fungovat i nyní. Vždyť u nás máme spoustu kvalitních trenérů, mezi něž budu chodit rád, abych si jejich názor a mínění vyslechl. Vždyť nám všem přece musí jít hlavně o to, aby náš fotbal šel kupředu. Dokonce si dovedu představit, že by v čele trenérské rady stál právě Karel Brückner, který by mohl být zároveň i konzultantem.

Drtivá většina členů výkonného výboru přiznala, že před volbou nového trenéra jste je přesvědčil jasnou a konkrétní představou, kterou o práci s reprezentací máte. Jaká je vůbec vaše vize?

Mluvil jsem o disciplině, o profesionalitě na hřišti i mimo ně, což je možná ještě důležitější než na place. A také o tom, že už v září vstoupíme do kvalifikace o postup na mistrovství světa, takže není čas začínat od nuly, experimentovat a celou reprezentaci překopávat. Postavené základy jsou dobré a lze na nich stavět. I o spoustě mladých hráčů, které máme a jež se pro národní tým nabízejí, jsem se zmínil. Měl by se jim vytvořit prostor třeba tím, že se vytvoří jakási reprezentační rezerva, abychom o nich měli patřičný přehled.

Reklama

Související témata: