Hlavní obsah

Nový trenér reprezentace Petr Rada se dožadoval kritických otázek

PRAHA

Nijak se nebránil kritickým, ani provokativním otázkám. Ba naopak - nový trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada si o ně sám říkal. Ve čtvrtek v poledne ho tuzemská generalita pasovala do role kouče národního týmu, v pátek dopoledne ještě vedl trénink v Teplicích, kde odpoledne již seděl nový reprezentační trenér v redakci Sport.cz u počítače a odpovídal čtenářům v on-line chatu. Na rovinu a bez vytáček.

Článek

Nepovedenému vystoupení české reprezentace na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku se nový trenér národního týmu Petr Rada  samozřejmě vyhnout nemohl. „Své odpovědnosti se nezříkám, i když jsem byl jen asistentem s hlasem poradním, protože hlavní slovo měl trenér,“ přiznal s tím, že o perspektivnosti reprezentace však nepochybuje ani v nejmenším.

„Je složená z výborných individualit působících v předních zahraničních ligách, takže v tomto směru žádné obavy. Teď nám musí jít společně o jedno - o úspěch v kvalifikaci, v níž jde o účast na mistrovství světa v roce 2010,“ shrnul Petr Rada do jedné odpovědi hned několik otázek.

I se svou představou, jaký fotbal by chtěl s reprezentací preferovat, se svěřoval. „Samozřejmě že se budu snažit preferovat útočný fotbal, jenže záleží i na kvalitě soupeře, formě a zdraví našich vlastních útočníků a podobně,“ odpovídal nový reprezentační trenér, ale hned dodal, že na přílišné experimentování mnoho času není. „Vždyť už 20. srpna hrajeme v Anglii, kam musíme přijet s nejsilnějším mužstvem, protože jinak bychom si dveře do kolébky fotbalu na hodně dlouho zavřeli. A už začátkem září vstupujeme do kvalifikaci o účast na mistrovství světa,“ argumentoval.

Pochopitelně že čtenáři byli náramně zvědaví na další osud a reprezentační účinkování celé řady hráčů. Třeba Baroše, Řepky, Jankulovského, Bednáře ale i Pavla Nedvěda... „Myslím, že Pavel Nedvěd je uzavřenou reprezentační kapitolou, protože on sám nejlépe ví, jak se cítí.  K Tomášovi Řepkovi se těžko mohu vyjadřovat, protože jsem s ním nemluvil, u Jankulovského jsem přesvědčený, že by měl v reprezentaci pokračovat, na Bednáře, o němž se hodně mluví, se pojedeme podívat.“

Na emocích bude pracovat

Hodně čtenářů novému reprezentačnímu trenérovi vyčítalo excesy v minulosti a bylo náramně zvědavo, jak se bude jako kouč národního týmu chovat a ovládat, jak bude krotit emoce a vášně.  „Budu na tom pracovat,“ slíbil Petr Rada. „Je mně jasné, že v tomto směru jsou na reprezentačního trenéra kladeny zcela jiné nároky než na klubové úrovni.“

Samozřejmě že i na otázky ze soukromí dostalo. Nový trenér reprezentace sice tvrdil, že se ho bude snažit chránit, přesto se ale svěřil, že dovolenou už neměl šest let a ani letos se na ni nechystá, že nejraději ze všech jídel má omáčky, že syn chytá druhou ligu za pražskou Duklu a právě před dvěma dny si zlomil nohu a že jeho nejoblíbenějším týmem na světě je Dukla Praha, kde sám dlouhá léta hrával.

I vztah s fotbalovou generalitou a hlavně pak reprezentačním exmanažerem Vlastimil Košťálem se při on-line chatu probíral. „Pana Košťála se rozhodně nebojím,“ tvrdil nový kouč národního týmu. A co říká Petr Rada údajnému nesouhlasu většiny fotbalového národa, která si ho křesla trenéra reprezentace nepřála? „Mrzí mně to, ale nic s tím nenadělám. Chci vítězit a věřím, že své kritiky přesvědčím výsledky.“

Reklama