Hlavní obsah

Z náhradníka Marečka se stal nástupce Hableho v sestavě

PRAHA

V poločase prvního zápasu základní skupiny na domácím evropském šampionátu hráčů do 19 let nahradil český záložník Lukáš Mareček jednu z předpokládaných opor týmu Jana Hableho a od té doby už jej na své místo nepustil. Mladý brněnský středopolař podle všeho dostane od trenéra Jakuba Dovalila šanci i ve středečním semifinále a bude se snažit narušit rychlou ofenzivní hru favorizovaných Němců.

Článek

Marečkovo trvalé zařazení do základní sestavy na úkor Hableho z Fiorentiny možná leckoho překvapilo. Hubený blonďák měl patřit k pilířům české sestavy, ale od druhého poločasu úvodního duelu zůstal jen na lavičce. Na jeho postu se zabydlel Mareček.

"Před mistrovstvím jsem prodělal zlomeninu zánártní kůstky. Pak přišla pozvánka na mistrovství Evropy. Před turnajem jsme s trenérem bavili, kdo bude v základní sestavě a jelikož je Anglie tvrdý soupeř, dohodli jsme se, že kvůli tomu zranění radši přijdu na hřiště až v průběhu utkání," líčil v úterý Mareček v rozhovoru s novináři.

V utkání s Anglií se trenérovi zalíbil natolik, že od té doby nechyběl na hřišti ani minutu. "Jsem samozřejmě rád, že jsem naskočil do hry. Nastoupil jsem teď ve dvou zápasech a věřím, že to vyjde i teď," přál si osmnáctiletý talentovaný záložník.

Dostane za úkol narušovat německé útoky

Právě on tak nejspíš dostane za úkol narušovat nebezpečné německé útoky. "Jsou technicky vybavení, mají rychlý přechod do útoku. Uspějeme, když jim tohle nedovolíme. Musíme je dohrávat a atakovat od kruhu. Ve středu hřiště to bude hlavně moje práce," pokračoval mladý reprezentant, který věří, že se jeho tým poučí z chyb proti Itálii. "Tam jsme defenzivu vůbec nezvládli, dostali jsme čtyři góly. Italské góly padly po individuálních chybách, to musíme dopilovat a také lépe dostupovat hráče."

Češi znovu spoléhají na podporu vyprodaného stadiónu v Mladé Boleslavi. "Fanouškům patří velký dík, jsou naším dvanáctým hráčem. Pro mě osobně jsou návštěvy velkým překvapením. V Jablonci přišlo skoro sedm tisíc, to samé pak v Liberci. Věřím, že nás poženou dopředu i teď. Od začátku chceme Němce zatlačit," uvedl Mareček. Uvítal, že mladíci nastoupí v Mladé Boleslavi a ne v Plzni. "V Plzni je velké hřiště dost daleko od diváků. Navíc jsme teď v Boleslavi hráli poslední zápas, zatímco Němci se tu představí poprvé," hledal možné výhody oproti soupeři.

Sám by se do zahraničí příliš nehrnul

Zvýšený zájem agentů zatím nechává Marečka v klidu. "Já se tím nezaobírám a nenechávám se znervóznit. Soustředíme se na náš výkon proti Němcům. Až společný úspěch může pomoci i jednotlivcům," mínil mladý záložník. Sám by se ale do zahraničí příliš nehrnul, brzké odchody z Čech se mu úplně nezamlouvají. "Já jsem přeskočil juniory a šel z dorostu rovnou do prvního týmu Brna. Spíš bych chtěl nejdřív něco odehrát v Gambrinus lize," prohlásil Mareček.

Účast na turnaji devatenáctiletých mu v Brně znatelně komplikuje boj o základní sestavu, kde se na jaře před zraněním začal pravidelně objevovat. "Stejně jako ostatní kluci tady na mistrovství jsem v klubu absolvoval jen kondiční přípravu. Klub pak odjel na herní soustředění. Sleduji aktuální věci a výsledky přípravy přes internet, jsem ve spojení s asistentem," přiblížil Mareček.

Věří, že do základní sestavy Brna pro příští sezonu se přesto může dostat. "Záleží na každém hráči, jak je fyzicky připraven. Všechno to bude na trenérovi, zda ten hráč má na to, aby nastoupil v prvním kole. Hned jak se vrátím z Eura, budu se soustředit na ligu, ale teď je pro mě nejdůležitější semifinále s Německem," dodal.

Reklama