Hlavní obsah

Bílý otec Brückner na inauguraci do Vídně nepřijel

PRAHA

Fotbalové Rakousko vítá českého „Klekipetru“ s otevřenou náručí. Nový trenér rakouské reprezentace už má totiž u našich sousedů stejné přezdívky, jaké měl v Čechách. „Klekipetra“, tituluje ho rakouský list Kurier a objasňuje hlavně svým mladým čtenářům, že šlo postavu románů Karla Maye, jíž se olomoucký doyen nápadně podobá. „Bílý otec“, jak Brücknera žurnalisté také nezývají, ovšem zaskočil rakouské novináře ještě dřív, než se jejich reprezentace ujal.

Článek

Na ohlášené tiskové konferenci ve vídeňském hotelu Hilton, kde v pátek ve 13 hodin oznamoval prezident rakouského fotbalového svazu Friederich Stickler, že dvouletý kontrakt s Karlem Brücknerem je uzavřen, se český trenér neobjevil. A to přesto, že ho rakouští novináři očekávali a jeho přítomnosti se dožadovali.

Tiskovka až v pondělí

„Tisková konference s novým trenérem se bude konat na stejném místě a ve stejném hotelu, ale až v pondělí v půl jedné,“ dostalo se jim vysvětlení, proč Karel Brückner do Vídně na inauguraci nedorazil.

„Je to nejen zkušený a úspěšný trenér, ale i kouč, jenž dovede pracovat s nastupující fotbalovou generací a má s ní úspěchy. Právě takového muže jsme pro naši reprezentaci hledali a proto také volbu Karla Brücknera podpořili všichni prezidenti fotbalových svazů spolkových zemí,“ nechal se slyšet první muž rakouského fotbalu Friedrich Stickler, když oznamoval, že národního týmu se ujímá český kouč a že ho povede po celou kvalifikaci o postup na mistrovství světa.

„V případě postupu na světový šampionát jsme dohodnuti, že uplatníme opci na Brücknerovy služby i pro závěrečný turnaj v Jižní Africe,“ dodával a pochlubil se, že sázku na Brücknera podpořil také prezident Rakouska Heinz Fischer.

Brücknera vítá potlesk, ale i kritika

Souhlasné reakce s angažováním Karla Brücknera v rakouském fotbale převažují, sázku na českého kouče kvitují trenéři, manažeři i hráči.

„Je to velice dobrá volba,“ řekl listu Kurier útočník vídeňského Rapidu Stefan Maierhofer. „Určitě bude pokračovat v nastoupené cestě, která dala v rakouské reprezentaci příležitost spoustě mladých hráčů,“ dodával a netajil se nadějí, že když bude sám na sobě pracovat, v pětadvaceti třeba příležitost také dostane.

Pochopitelně že i v Rakousku se na Brücknerovu adresu okamžitě ozvaly kritické hlasy. „Když jsem zprávu o Brücknerově angažování slyšel v rádiu, málem jsem vyletěl střechou. Měli angažovat někoho mladšího a ne osmašedesátiletého penzistu,“ nebral si servítky bývalý reprezentant Felix Gasselich, jenž prohlásil, že od této chvíle se na zápasy rakouské reprezentace dívat nebude.

Rekordman Herzog doufal marně

Rekordman v počtu startů za rakouské reprezentaci Andreas Herzog, který myslel na povýšení z role asistenta do funkce hlavního trenéra, naopak přijal Brücknerovo jmenování s nadhledem.

„Ve skrytu duše jsem sice doufal, že bych se mohl stát trenérem já, ale proti Brücknerovi jsem neměl šanci. Je to bez diskuse top muž pro rakouský nároďák,“ svěřil se listu Kurier devětatřicetiletý Herzog, jenž o své další budoucnosti u národního týmu Rakouska nechtěl spekulovat. „Samozřejmě bych rád zůstal a pod Brücknerem dál pracoval, ale konečné slovo bude mít on jako hlavní trenér. Třeba si z Čech přivede své lidi,“ nechal se slyšet Herzog, jenž za Rakousko nastoupil ve 103 zápasech.

Slovák Šťastný vydržel v Rakousku sedm let

Karel Brückner, jenž se funkce u rakouské reprezentace oficiálně ujme 1. srpna, není prvním československým trenérem, jenž rakouský nároďák povede. Už před čtyřiceti lety seděl na jeho lavičce slovenský internacionál Leopold Šťastný, který hrával za ŠK Bratislava a před odchodem do Vídně trénoval bratislavský Slovan. Rakousko vedl dlouhých sedm let od roku 1968 do roku 1975 a patřil mezi plejádu českých a slovenských trenérů, kteří u zahraničních reprezentací s větším či menším úspěchem působili.

Reklama