Hlavní obsah

Češi i Angličané chtějí v přípravě ladit formu na kvalifikaci

LONDÝN

S optimismem jdou do středeční přípravy v Anglii čeští fotbalisté. Ostrý start čeká nového reprezentačního kouče Petra Radu, který den po zápase oslaví 50. narozeniny. Národní tým hodlá odčinit neúspěšné vystoupení na mistrovství Evropy. Ani tam se neprobojovali Angličané. Premiéra na lavičce čeká vedle Rady i trenéra Fabia Capella, oba celky budou zejména ladit formu na zářijový start kvalifikace MS 2010.

Článek

Český kouč si pochvaloval, že mu situaci příliš nekomplikovaly zdravotní problémy. Musel nahradit jen se zraněným kotníkem laborujícího Marka Matějovského, místo nějž povolal Stanislava Vlčka. Ostatní jsou v pořádku a na duel ve slavném Wembley se těší. „Samozřejmě je to pro mě výzva, poslání. Snad zápas přijde co nejdřív, pak nervozita a spekulování opadne. Těším se, až začne kvalifikace,“ uvedl reprezentační lodivod.

Rada také mluvil o mrazení v zádech, které jej v chrámu fotbalu čeká. V úterý ale ještě nebyl tento pocit tak intenzivní. „Zatím jsem byl jen v útrobách, ale je to jeden z nejmodernějších stadiónů na světě. Na takových stadiónech jsem hrál. Teď je to v jiné roli,“ odpověděl trenér na dotaz Sport.cz. Sestava už je víceméně jasná. „Mám ještě dva otazníky v rozestavení v ofenzivní části,“ připustil Rada.

Anglie má sestavu prošpikovanou hvězdami, Rada neměl problém vyjmenovat silné stránky soupeře. „Je to kombinační tým, který hraje útočný fotbal. Využívá kolmých přihrávek. Samotná jména v týmu zaručují kvalitu,“ uznal úroveň borců jako Rooney, Ferdinand, Lampard, Gerrard nebo Terry. Právě lídrovi Chelsea zůstala kapitánská páska i pod Capellem. „Jestli je kapitánem on nebo nikdo jiný, nehraje pro mě roli,“ okomentoval rozhodnutí italského kouče český kapitán Tomáš Ujfaluši.

Žádná výhra ve Wembley

Čeští ani českoslovenští fotbalisté v Anglii nikdy nevyhráli a rádi by k jedné remíze z pěti zápasů konečně přidali výhru. „Jedeme tam vyhrát, jinak by ani nemělo smysl do Londýna jezdit,“ řekl při odletu záložník David Jarolím. Od rozdělení republiky hráli Češi ve Wembley proti Angličanům jednou, v listopadu 1998 prohráli 0:2 po gólech Andertona a Mertona.

Wembley nebude ve středu vyprodané, prodáno je zatím necelých 70 000 vstupenek. Přesto se dá očekávat kvalitní test před startem kvalifikace. „Jsme rádi, že tak kvalitní utkání před kvalifikací absolvujeme. Začínáme v Irsku a je to pro nás zkouška. Musíme si vyzkoušet odolnost,“ ví Rada, že v Belfastu jeho svěřence nečeká lehký úkol.

Utkání v Londýně začíná ve 21:00 SELČ, rozhodovat ho bude trojice norských sudí. Hlavní Terje Hauge s asistenty Steimarem Holvikem a Dag Rogerem Nebbenem. Přímý přenos vysílá Nova.

Předpokládané sestavy:
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Jarolím, Polák, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš.
Anglie: James - Brown, Terry, Ferdinand, A. Cole - Beckham, Gerrard, Barry, J. Cole - Heskey, Rooney.

Reklama