Hlavní obsah

Rada: Wembley je příslibem před kvalifikací

Premiéru má za sebou. Úspěšnou, neboť ve Wembley uhrála česká fotbalová reprezentace vedená poprvé trenérem Petrem Radou v přátelském duelu s Angličany remízu. „Nejde jen o důstojný výsledek, ale především o patřičnou motivaci a přístup hráčů. Pokud tyto atributy vydrží, máme na čem stavět a můžeme rozjet kvalifikační boje o světový šampionát dobrými výkony,“ liboval si Petr Rada při hodnocení svého debutu v roli reprezentačního kouče.

Článek

Před cestou za La Manche jste několikrát opakoval, že konfrontaci s Angličany vnímáte jako moc důležitý test před vstupem do kvalifikace. Co vám tedy vyjevil?

Že máme na čem stavět, že všichni naši hráči ve Wembley bojovali nejen za sebe, ale za celý český fotbal, že jim neschází ani odvaha, ani sebevědomí, což byla zjištění moc důležitá. Vzhledem k rychle se blížícímu vstupu do kvalifikace dvojnásob.

Mluvíte o motivaci a přístupu všech hráčů. Nemůžete být v hodnocení konkrétnější?

Rozhodl kolektivní výkon, takže bych nerad hodnotil jednotlivce.

Ale vždyť jste přece měl v kádru hned několik debutantů, nebo ,téměř debutantů´, kteří by si alespoň zmínku zasloužili…

Všichni zapadali do mužstva dobře, byť třeba nehráli od začátku. Pro mě ovšem bylo důležité i to, jak jsou přizpůsobiví, jak se na reprezentačním srazu chovají, jak svou roli vnímají. A v tomto směru jsem byl naprosto spokojen.

Asi nejvíc vás musel potěšit legionář z Petrohradu Radek Šírl, jenž toho z reprezentačních noviců odehrál nejvíc a společně s Jankulovskim sklízel po utkání v hodnocení expertů největší chválu…

Bylo na něm patrné, že odehrál ze všech reprezentantů nejvíc zápasů, protože ruská liga běží už několik týdnů. Je rozehraný, neschází mu sebevědomí, role záložníka, kterou jsem mu v reprezentaci přidělil, mu sedí daleko víc než post obránce, na němž musel až dosud nuceně zaskakovat v Petrohradu, neboť jejich bek startoval na olympiádě. Šírl prostě našel v nároďáku své místo a jeho účinkováni bylo pozitivní.

Pozitivní bylo určitě i vystoupení Milana Baroše, kolem jehož nominace se rozvířila spousta diskusí…

Zatím zbytečných, protože přípravu s klubem absolvoval a v tréninkových zápasech také nastupoval. V prvních dvou ligových duelech sice absentoval, což ale pro něho nepředstavovalo zase tak velké herní manko. Pochopitelně že jsem se s ním o jeho budoucnosti bavil a shodli jsme se, že musí společně s manažerem situaci vyřešit a najít z ní východisko. Pokud by totiž v klubu dál nenastupoval, bylo by to pro něho špatné.

Vy jste debat a pohovorů s hráči vedl daleko víc. Seděl jste s jednotlivci, mluvil s celým týmem, v Anglii jste se sešel i s rekonvalescenty Rosickým a Matějovským. V jaké tónině se pohovory nesly?

Byly důležité pro mě i hráče, protože jsme si nastavili pravidla, která budeme vzájemně respektovat. A kdyby snad přece jen mělo k nějakému prohřešku dojít, vzejdou z něho důsledky. Pro hráče, stejně jako pro mě.

Dost obecná odpověď. Bavili jste se třeba s Petrem Čechem o spoustě jeho mimofotbalových aktivit, které mu mnozí experti vyčítají, neboť zřejmě právem tvrdí, že ho limitují v dalším fotbalovém růstu?

Pochopitelně že i o nich jsme se bavili a našli řešení, které je ku prospěchu obou stran. Pro Petra je prioritou fotbal a jsem přesvědčen, že bude tahounem reprezentace, jako dosud. Ale mimochodem – on sám měl spoustu trefných připomínek a názorů, které byly prospěšné i pro mě.

A co Rosický? Jak to vypadá s jeho návratem na hřiště a případně do reprezentace?

Léčení a rehabilitace probíhá podle plánu, ale těžko můžeme počítat s tím, že by se Rosický do reprezentace vrátil už před zářijovým zápasem v Severním Irsku. Prognózy lékařů znějí negativně, takže počkáme, až se zapojí s Arsenalem do tréninku. Na další podzimní kvalifikační dvojzápas by však už k dispozici být mohl. Pochopitelně že i s Matějovským jsme v Londýně mluvili a jeho zdravotní stav sledujeme.

Hodně se toho v souvislosti s nominací na utkání v Anglii nadebatovalo a napsalo také o Kollerovi, jenž by měl z ruské Samary jezdit za reprezentací jen k některým zápasům. Došlo ve vašich úmluvách k nějakému posunu?

Před cestou do Anglie sám přiznal, že by byl raději, kdyby se v nominaci neobjevil, a já jeho přání respektoval, i když právě ve Wembley bychom Kollera potřebovali. V útoku, ale i třeba při obranných situacích, neboť po klasických standardkách jsme dvakrát inkasovali. Teď hraje Samara s Petrohradem a uvidíme, jak na tom Koller bude…Dohodli jsme se, že probereme jeho zdravotní stav, momentální pocity, budeme brát v úvahu i to, že čekají přírůstek do rodiny.

Takže před nominací na kvalifikační prolog v Severním Irsku první komplikace. Kdy vůbec budete dávat kádr na zápas v Belfastu dohromady?

Až po skončení víkendového ligového kola.

A také po odložených oslavách kulaté padesátky…

Slavit budeme v rodinném kruhu, ale nic velkého to nebude, protože už za necelé tři týdny hrajeme v Severním Irsku. Na posezení a oslavu s přáteli si čas udělám později.

Mimochodem – gratuloval vám k padesátinám třeba i Karel Brückner, s nímž jste prožil u české reprezentace dva roky? Mluvili jste spolu o přátelských zápasech, které jste zvládli naprosto stejně, neboť Brückner uhrál s Rakouskem remízu 2:2 v duelu s Itálií?

Před utkáním jsme spolu mluvili. Po zápase jsem mu volal, ale měl hlasovou schránku, kterou údajně nevybírá.

Reklama

Související témata: