Hlavní obsah

Fotbalové jednadvacítce vypomůže v kvalifikaci Fenin

PRAHA

Výraznou posilu bude moci v prvním ze dvou závěrečných utkání kvalifikace o postup na evropský šampionát využít nový trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jiří Kotrba. Českému týmu pomůže v klíčovém zápase na půdě Turecka útočník Martin Fenin, kterého uvolnil kouč národního mužstva Petr Rada.

Článek

Fenin figuruje v Radově nominaci na kvalifikační utkání v Severním Irsku. Reprezentace má ale v úvodním termínu volno, proto frankfurtský útočník posílí v Turecku jednadvacítku. "Martin se bude Petru Radovi hlásit na úterním srazu a ve středu se připojí k nám. Bereme ho jako posilu, která patří do A-týmu. Samozřejmě jsme rádi, že nám Petr vyšel vstříc," řekl ve čtvrtek novinářům na tiskové konferenci Kotrba, který oznámil jména 22 hráčů pro vrcholící evropskou kvalifikaci.

Fenina čeká v jednadvacítce premiéra. "Martin byl jeden z hlavních článků při tom stříbrném úspěchu na loňském mistrovství světa dvacítek, s většinou kluků se dobře zná, takže by si mohl zase vzpomenout na hezké časy. My jsme s Martinem mluvili, má chuť reprezentovat nejen A-tým, ale i jednadvacítku," uvedl Kotrba.

Kotrba: Přednost má trenér A-týmu

O Feninově výpomoci i na druhé utkání s Ukrajinou neuvažoval. "Líbilo by se mi to, ale tu odvahu jsem nenašel. Přednost má samozřejmě trenér A-týmu, který to všechno skládá. My musíme Petrovi poděkovat, že nebyl alibista, nešetřil Martina na středeční utkání a nechal nám ho. Petr ví, že pro nás je utkání s Tureckem to rozhodující," připomněl Kotrba.

Čeští mladíci vedou před posledními dvěma duely kvalifikace svoji skupinu a pokud se jim podaří v Turecku zvítězit, bez ohledu na výsledek závěrečného domácího duelu s Ukrajinou si zajistí účast v baráži o účast na evropském šampionátu. "Samozřejmě když bychom prohráli, neměli bychom už situaci ve svých rukou a museli čekat, jak dopadne Turecko s Arménií," podotkl kouč.

Ve čtvrteční nominaci je několik změn oproti nedávnému přípravnému utkání v Portugalsku. Kotrba povolal i třetího gólmana Dominika Rodingera a beka Slavie Theodora Gebre Selassieho, naopak Feninova účast zřejmě připravila o místo útočníka Jiřího Jeslínka. Do výběru se nevešli ani sparťan Jan Krob a brněnský středopolař Lukáš Mareček. Kvůli zdravotním problémům stále chybějí ostravský František Rajtoral a Luboš Kalouda z CSKA Moskva.

Výhra nad Portugalskem je psychickou vzpruhou

"Ale podle našich zpráv už Luboš začal trénovat, tak doufáme, že se rychle dostane do pohody. Franta Rajtoral sice hrál za Baník poločas v domácím poháru, ale podle slov Vernera Ličky není v takovém stavu, aby mohl plnohodnotně reprezentovat, zvlášť v Turecku. Dali jsme ho do náhradníků a uvidíme, zda bude možné ho použít třeba doma s Ukrajinou," uvedl Kotrba.

Dobrý výkon českého týmu v Portugalsku, podpořený výhrou 3:2, prý může být před klíčovou fází kvalifikace psychickou vzpruhou. "Každá výhra pomůže, zvlášť proti celku, který v této kategorii dlouhodobě má jedno z nejlepších mužstev. Věřím, že zahraničním hráčům, kteří třeba tolik nehrají, pomohlo minulé utkání i v herní sebedůvěře," dodal Kotrba.

Utkání v Turecku čeká české mladíky v sobotu 6. září. S Ukrajinou se doma střetnou o tři dny později, přímý přenos bude z Uherského Hradiště od 19:00 vysílat Galaxie Sport.

Nominace:
brankáři: Švenger (Čáslav, 10 startů v jednadvacítce/0 vstřelených branek), Diviš (Slavia Praha, 3/0), Rodinger (Slovan Bratislava, 1/0)
obránci: Řezník (Ostrava, 4/0), Mazuch (Fiorentina, 5/1), Kúdela (Sparta Praha, 9/0), Suchý (Slavia Praha, 8/0), Šimůnek (Wolfsburg, 5/0), Jablonský (1/0), Gebre Selassie (oba Slavia Praha, 5/0)
záložníci: Hořava (Olomouc, 2/0), Dočkal (Liberec, 7/3), Mičola (Ostrava, 1/0), Holek (Dněpropetrovsk, 17/1), Vacek (Sparta Praha, 2/0), Střeštík (Brno, 7/3), Janda (Slavia Praha, 4/0), Švec (Heerenveen, 12/0)
útočníci: Fillo (Stavanger, 19/2), Pekhart (Tottenham Hotspur, 8/6), Fenin (Frankfurt, 0/0), Řezníček (Mladá Boleslav, 1/1)

Reklama

Související témata: