Hlavní obsah

Rada se musí řídit Brücknerovou partiturou

PRAHA

Když olomoucký doyen Karel Brückner trénoval českou reprezentaci, strategii povýšil nade vše. Při spřádání taktických plánů, jimiž na hřišti eliminoval přednosti protivníků, u jednacího stolu tuplem. Při lednovém bratislavském rokování, na němž se dohadoval jízdní řád třetí kvalifikační skupiny o postup na MS, z něho byli partneři až zoufalí, jak neústupně si počínal. Nakonec ale svou prosadil, takže podle Brücknerových not teď jeho nástupce Petr Rada jede.

Článek

I Brücknerova partitura konstruovaná s umem šachového velmistra promýšlejícího všech deset kvalifikačních partií dopředu a kalkulujícího takřka se vším má samozřejmě svá pro a proti. I Petr Rada, který se v lednu schůzky u Dunaje rovněž zúčastnil, to uznává.

Jak se doyen blahem tetelil

„Svého jsem dosáhl,“ tetelil se před tři čtvrtě rokem Karel Brückner blahem, jak kvalifikačním protivníkům vnutil svůj záměr. „Ale pánové - ten je přece jasný. V žádném dvojutkání nehrát naráz s Polskem a Slovenskem, tedy týmy, jež jsou spolu s námi favority skupiny, a navíc se s  každým z největších protivníků utkat raději ve druhém utkání kvalifikačního dvojbloku. Až bude mít za sebou zápas a cestování k tomu,“ nechal nahlédnout do diplomatického pokeru, který hlavně s nizozemským koučem ve službách Poláků Leo Beenhakkerem a tehdejším koučem Slováků Jánem Kocianem rozehrál.

Tah, z něhož Rada může profitovat

Jeden ústupek ale naoko udělal - souhlasil s tím, že v prvním z podzimních kvalifikačních dvojutkání bude mít jeho tým volno, aby mohl vyrukovat na Severní Iry čtyři dny poté, co budou mít v nohou těžký zápas na Slovensku a návrat do Belfastu k tomu. Mazaný tah, z něhož by teď mohl Petr Rada profitovat.

„Až po středečním zápase v Belfastu uvidíme, zda je pro nás opravdu výhodu vstoupit do kvalifikace až ve druhém utkání. Pravdou sice je, že budeme mít víc času na přípravu a doladění nejrůznějších věcí, jež se zrodem nové reprezentace souvisí, na druhé straně už jsme všichni nažhavení, aby kvalifikace už odstartovala,“ meditoval Petr Rada nad dotazem Sport.cz, zda dědictví po Brücknerovi je pro něho hořké nebo naopak příjemné.

Hráči se v názorech neshodnou

Ani Radovi svěřenci nejsou v názorech na nachystaný kvalifikační itinerář jednotní. „Nemám podobné čekání moc rád, lepší by bylo na Iry vletět hned v sobotu,“ netajil při návratu do reprezentace nejlepší český muž na červnovém EURO Libor Sionko.

„Proč ten spěch? Alespoň máme víc času, abychom se na vstup do kvalifikace připravili. Za osm dnů, co máme k dispozici, se dá nacvičit dost věcí i s výhledem k dalším zápasům, jež nás čekají. V rozjeté kvalifikaci už tolik prostoru nebude,“ naopak míní nejzkušenější muž Radova výběr Petr Čech.

Až Belfast ukáže, zda šlo o výhodu

Ještě jednu velkou výhodu ovšem má itinerář nachystaný Brücknerem. O prvním soupeři českého týmu bude mít Petr Rada nejčerstvější informace, které překonají všechny poznatky nastudované z videokazet a poznatků špiónů. Severní Irové začínají kvalifikaci v sobotu na Slovensku, kam si je pojede na vlastní oči obhlédnout asistent Jaroslav Šilhavý, zatímco na utkání Poláků se Slovinci vyrazí jako pozorovatel Miroslav Jirkal.

"Informace sice budeme mít čerstvé, ale je otázkou, nakolik se bude shodovat sestava Severních Irů v Bratislavě a pak o čtyři dny později v Belfastu, jakou taktiku zvolí pro zápas venku a jakou pro náš vzájemný duel doma, co s nimi udělá prostředí a diváci v zádech. Opravdu je relativní považovat dohodnutý sled zápasů za výhodu, protože až samotné utkání a pochopitelně jeho výsledek ukáže, zda osm dnů na přípravu a čerstvé informace od Dunaje pro nás představovaly opravdu výhodu,“ brání se reprezentační kouč Petr Rada jakkoli spekulovat.

Jak se kvalifikace hraje?
2008 - 6. září: Slovensko - Severní Irsko, Polsko – Slovinsko, 10. září: Sev. Irsko – Česká republika, Slovinsko - Slovensko, San Marino - Polsko, 11. října: Polsko – Česká republika, San Marino - Slovensko, Slovinsko - Sev. Irsko, 15. října: Česká republika - Slovinsko, Slovensko - Polsko, Severní Irsko -San Marino, 19. listopadu: San Marino – Česká republika.
2009 - 11. února: San Marino -Sev. Irsko, 28. března: Slovinsko – Česká republika, Sev. Irsko – Polsko, 1. dubna: Česká republika - Slovensko, Polsko - San Marino, Sev. Irsko – Slovinsko, 6. června: Slovensko - San Marino, 19. srpna: Slovinsko - San Marino, 5. září: Slovensko – Česká republika, Polsko -Sev. Irsko, 9. září: Česká republika - San Marino, Sev. Irsko - Slovensko, Slovinsko – Polsko, 10. října: Česká republika - Polsko, Slovensko – Slovinsko, 14. října: Česká republika - Sev. Irsko, Polsko - Slovensko, San Marino - Slovinsko.

Reklama