Hlavní obsah

Vacek před klíčovou bitvou jednadvacítky stihne i maturitu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Úterý nabité velkými událostmi zažije fotbalista Kamil Vacek. Dopoledne na olomouckém sportovním gymnáziu nejprve bude skládat maturitní zkoušku, odpoledne se bleskově přesune do Uherského Hradiště, kde bude reprezentaci do jednadvaceti let pomáhat v klíčovém zápasem kvalifikace mistrovství Evropy proti Ukrajině. Sparťanský záložník věří, že den zakončí dvěma velkými triumfy.

Článek

"To, že se to sešlo takhle najednou, není nic příjemného, ale bohužel maturitu jsem už dál odkládat nemohl. Kdybych na ni nešel v úterý, musel bych čekat další rok, což by byla další komplikace," řekl Vacek v pondělním rozhovoru s ČTK v Uherském Hradišti.

Po pondělním tréninku ještě se spoluhráči odjel do hotelu, ale od úterního rozbřesku bude mít pořádně napilno. V šest hodin ráno vyrazí do Olomouce, kde by za další dvě hodiny, kdy se mladí reprezentanti teprve budou pomalu probouzet, už měl sedět před maturitní komisí a skládat první zkoušku z českého jazyka.

Pak jej ještě čekají angličtina, němčina a zeměpis. "Jsem z toho už pěkně dlouho nervózní, určitě víc než před zápasem," uvedl Vacek. Asi nejvíce ho straší zkouška z českého jazyka. "Když jsem chodil do školy pravidelně, tak mi všechno docela šlo, ale jak jsem přešel na individuální plán a přibyly mi fotbalové povinnosti, tak se to logicky začalo horšit."

Soustředení trávil nad učebnicemi

Individuální plán dostal před dvěma lety poté, co odešel na zahraniční angažmá do německého Bielefeldu. V létě dokončil čtvrtý ročník a nyní chce středoškolské studium uzavřít. I když není nadšený z toho, že mu maturita koliduje s důležitým utkáním. "Dlouho dopředu jsem věděl, že to vyjde na zápas reprezentace proti Ukrajině. Hned jsem to volal i trenéru Kotrbovi. Ale přeložit to opravdu nešlo," řekl Vacek, který velkou část dovolené a také přípravu před úvodními zápasy sezóny na soustředěních strávil mezi studijními materiály. "Už to chci mít hlavně za sebou. Je pro mě důležité tu školu konečně dodělat," prohlásil.

Trenéra jednadvacítky Jiřího Kotrbu ani na okamžik nenapadlo, že by se proti Vackově cestě do Olomouce postavil. Naopak za hráčem stojí a na dálku mu bude držet palce. "Vždycky jsem byl vychován tak, že škola a vzdělání je za všech okolností na prvním místě. Takhle jsem vedl i své děti, a když na to přijde, tak i své svěřence. Mít maturitu je důležité, nikdy bych to Kamilovi nemohl zakázat," uvedl Kotrba pro ČTK.

Vacek je smířený i s tím, že v úterý zřejmě přijde o šanci nastoupit v základní sestavě. I když se hodně těšil na to, že proti Ukrajině vyběhne v základní jedenáctce. Sám připouští, že hektický program by jeho přípravě na zápas nijak nepomohl. "Té maturity budu mít plnou hlavu, navíc budu čtyři hodiny na cestě do Olomouce a zpátky. Těžko říct, jestli by se to na mně třeba nepodepsalo," uvažoval Vacek. "Ale pořád doufám, že mi vyjde škola a večer také vyhrajeme. Když to takhle klapne, bude to paráda," dodal.

Reklama

Související témata: