Hlavní obsah

Fotbalová jednadvacítka totálně propadla

PRAHA

Obrovské zklamání panovalo v táboře českých fotbalistů do 21 let po prohraném úterním kvalifikačním duelu s Ukrajinou (0:1). Porážka je připravila o možnost hrát baráž o ME. Poprvé po osmi letech skončil český tým už v kvalifikační skupině, přitom jeho základ tvořili loňští vicemistři světa do dvaceti let. Český fotbal tak zažil jeden z největších propadáků v novém tisíciletí.

Článek

Mise trenéra Jiřího Kotrby tak skončila krachem. „Neúspěch bolí a pod jeho dojmem i z důvodu, že mám hodně práce v Budějovicích, budu důkladně zvažovat, zda mám u týmu pokračovat. A to i kdybych dostal od vedení svazu důvěru. Sedět na dvou židlích nelze a já jsem zvyklý dělat svou práci na sto procent. Nicméně nelituji toho, že jsem vzal tuto funkci. Říkat opak by bylo zbabělé,“ uvedl trenér, který v rozehrané soutěži nahradil Vítězslava Lavičku. „Kotrba má platnou smlouvu i na příští cyklus,“ naznačil Právu názor vedení ČMFS jeho generální sekretář Rudolf Řepka.

Práce s talentovanými mladíky Kotrbu bavila. „Měli jsme na to, hrát baráž. Turci prokázali, že patří v této věkové kategorii k absolutní světové špičce, a my jsme s nimi v sobotu prohráli i proto, že jsme šli v závěru do velkého rizika. S Ukrajinou jsme ale měli vyhrát. Umřeli jsme vstoje, což nás však neomlouvá. Přesto má tohle mužstvo perspektivu, vždyť sedm lidí ze základu bude pokračovat v dalším cyklu, v němž půjde i o olympiádu v Londýně,“ uvedl Kotrba.

Kotrba: V koncovce chybělo štěstí

„Dřeli jsme jako o život, ale v koncovce chybělo štěstí. Proto jsem v úterý do druhé půle poslal na hrot Řezníčka, buldoka, který ve vápně udělá vítr. Chtěl jsem pak posílit záložní řadu dvěma konstruktivními hráči, protože klukům ubývaly síly, ale tyto plány narušilo zranění Kúdely, a tak na trávník šel už jen Střeštík,“ líčil Kotrba s tím, že slabinou tohoto týmu je absence lídra, který by dokázal na sebe vzít zodpovědnost a tým vyburcoval. „Toho je třeba najít, teď na to bude čas,“ dodal kouč.

Připustili to i hráči. „Nikdo na sebe nedokázal vzít odpovědnost. Zkusili jsme to my starší, ale nevyšlo to. Zklamání je veliké. Na druhé straně, bojovali jsme na 120 procent, byli jsme lepší, měli šance, ale chyběly nám kolikrát jen centimetry,“ pravil Martin Fillo.

Baráž si zahrají Itálie, Dánsko, Turecko, Anglie, Španělsko, Švýcarsko, Finsko, Rakousko, Srbsko, Bělorusko, Německo, Izrael, Wales a Francie.

Reklama