Hlavní obsah

Jankulovski tvrdí: Se Slovinci to bude zápas o všechno

PRAHA

Marek Jankulovsi patří k nejzkušenějším hráčům Radova výběru. Uvědomuje si, že situace českého týmu ve třetí kvalifikační skupině o postup na MS 2010 je velmi vážná. „Zápas se Slovinci bude o všechno a my ho musíme vyhrát,“ zdůraznil obránce AC Milán.

Článek

V neděli jste netrénoval kvůli zhmožděnině stehna ze sobotního zápasu, budete ve středu proti Slovincům k dispozici?

V neděli to opravdu nešlo, sval bolel. V pondělí už jsem šel trénovat. Ve středu budu fit.

Kdyby chyběl Petr Čech, byla by to velká ztráta?

Snad bude k dispozici, jde ale o svalové zranění, které je vždycky nepříjemné. Jako největší opora týmu by samozřejmě hodně chyběl, i po psychické stránce by jeho absence byla nepříjemná. Ale Drobný se Zítkou jsou také kvalitní a zkušení gólmani. V každém případě bychom se s tím museli vyrovnat.

Jak byste popsal aktuální náladu v týmu?

Cítím trochu obavy, protože vstup do kvalifikace nebyl ideální. Hráli jsme sice dvakrát venku s těžkými soupeři, ale představovali jsme si, že bodů budeme mít přece jen víc. Především jsme měli v Belfastu i Chorzově podat lepší výkon jako jednotlivci i tým.

Byli jste na zápasy připravení dobře po taktické stránce?

V tom problém není. Po Severním Irsku jsem slyšel, že jsme měli hrát na dva útočníky. Po Polsku se ozvali někteří kritici, že jsme měli hrát na jednoho. Těžko si vybrat.

Slovinci jsou nahoře. Mají sedm bodů, porazili Slováky i Severní Iry, z Polska si přivezli bod. Může se rozdílný psychický stav hodně projevit na trávníku?

Musíme se dát dohromady a poučit z chyb, které jsme udělali v sobotu. Ve středu musíme vyhrát, abychom se vrátili do boje o postup. V případě neúspěchu, jakým by byla nejen porážka, ale i remíza, by to bylo hodně těžké. Pohled na tabulku není moc příjemný. Kvalitu naše mužstvo určitě má, ale musíme ji ukázat na hřišti.

V čem je rozdíl mezi Poláky a Slovinci?

Slovinci jsou techničtí, hodně umí s balónem. Budou velice nepříjemní, přijedou v pohodě. Zatímco my už musíme, oni mohou... V Teplicích nemají co ztratit, naopak mohou hodně získat. To se pak hraje úplně jinak, než když jste pod tlakem. Poláci byli velmi agresivní, což nám chybělo. Nebyli třeba tak techničtí, ale bojovali, byli  rychlejší, zkrátka po všech stránkách lepší. My jsme byli především pomalí, nedokázali jsme si s nimi poradit.

Probrali jste důvody porážky v mužstvu?

Samozřejmě, protože si všichni uvědomujeme, že tohle mužstvo má i bez zraněných hráčů navíc. My jsme do zápasu nedali především víc srdce. Bez toho se tak těžký zápas nevyhraje. Byli jsme zklamaní, všichni chceme postoupit. Věříme, že to dokážeme zvládnout, ale od středy už musíme vyhrávat. Doufáme, že nás fanoušci v Teplicích podpoří. Chápu, že po předchozích dobře rozjetých kvalifikacích je pro ně pohled na tabulku nepříjemný.

Když se podíváte na tabulku, jaký výsledek by byl ideální v duelu Slováků s Poláky?

Jednoznačně remíza. Pořád ale platí, že ve středu musíme naplno uspět, aby mělo vůbec smysl takhle přemýšlet. Když poslední dva zápasy na podzim vyhrajeme, budeme mít sedm bodů a jsme zpátky ve hře. Stále budeme mít situaci ve svých rukou.

Dá se tlak v reprezentaci srovnat s tím, jaký prožíváte v AC Milán?

Tohle se nedá srovnat. V Miláně jsme pod tlakem neustále. Tam se musí jenom vyhrávat. Když to ale nevyjde, máme možnost zaváhání za týden napravit. V kvalifikaci těch šancí tolik není a navíc je mezi zápasy velký časový odstup.

Co nebo kdo českému mužstvu chybí nejvíc?

Tvůrce hry. Není tu Rosický, ani Matějovský. I když máme kvalitní hráče na jiných postech, v tom středu nám chybí fotbalista, který umí dát hře myšlenku, něco vymyslet, překvapit soupeře. Musíme ho nahradit bojovností, nasazením a využitím jiných předností, které máme. Lze to udělat například tím, že rychlý balón do přečíslení dají obránci a nepůjde od záložníků. Musíme také víc využít silné kraje naší středové řady.

Bude středeční utkání se Slovinskem zápasem o všechno?

Určitě, pokud bychom remízovali nebo dokonce prohráli, budeme na tom špatně. Slovinci by nám utekli na deset bodů, a to musíme počítat ještě s Poláky a Slováky. I když máme k dobru jeden zápas, který budeme hrát v listopadu v San Marinu, dotahovat třeba sedmibodovou ztrátu by bylo hodně těžké.

Má současný reprezentační tým ještě vůbec hlad po úspěchu?

Samozřejmě! Ten je pořád, každý chce vyhrávat. Na mistrovství světa si chceme zahrát všichni. Navíc tu jsou hráči, kteří na šampionátu ještě nebyli. Nastupujeme také za českou reprezentaci, motivace je a musí být pro každého z nás stále velká, ať máte na kontě sedmdesát zápasů nebo jeden. Všichni o postup stojíme a ukážeme to ve středu na trávníku.

Reklama