Hlavní obsah

Krušný rok bez Rosického: Pracanti virtuosa nenahradili

PRAHA

Jeho kalvárie nemá konce. Jedna operace nestačila, potají musel na druhou. Český fotbal si tak během pondělního státního svátku připomene nepříjemné roční výročí. Právě loni 17. listopadu totiž za národní tým naposledy nastoupil jeho kapitán Tomáš Rosický. Od té doby prožívá reprezentace těžké časy a návrat Malého Mozarta vzývá zatím marně.

Článek

Fotbalisté se po roce zase chystají do San Marina. Jednu jistotu ale trenér nároďáku Petr Rada má. Tomáš Rosický u toho tentokrát nebude. Nominace, kterou kouč zveřejní dnes po poledni, bude znovu bez kapitána. Špílmachr z Arsenalu chybí reprezentaci již celý rok...

V derby se Slováky naposledy

Derby to bylo poklidné. Češi už měli postup na EURO 2008 v kapse a slovenské sousedy na Letné jistě porazili 3:1. Byl 17. listopad 2007 a nikdo netušil, že populární Rosa hrál za reprezentaci na dlouhou dobu naposledy.

Lednové zranění podkolenní šlachy žádný velký poplach nezpůsobilo. Podle prvních zpráv měl Rosický chybět jen pár dnů, později týdnů. Jenže ani po měsících si do míče nekopl a bylo zle. Začátkem května oznámil, že na mistrovství Evropy nepojede, protože místo turnaje se musí podrobit operaci. „Tomáš nám na hřišti moc chybí. A chybět bude i Čechům, protože na šampionátu by patřil k nejlepším hráčům celého turnaje,“ předpověděl Arséne Wenger, kouč Arsenalu.

Nedvěd se nevrátil, Češi nepostoupili

Fotbalový národ propadl skepsi. Jediný muž mohl Rosického nahradit. Pavel Nedvěd, který se už s nároďákem rozloučil. Na druhý návrat tentokrát Grande Paolo nepřistoupil... „Volali jsme si. Pavel však potvrdil jen to, co jsem dávno věděl. V reprezentaci skončil. Ani po zranění Rosického možnost návratu nikdy nenaznačil,“ oznámil při zveřejnění nominace trenér Karel Brückner.

Bylo definitivně jasné, že bronz z ME 2004 budou Češi obhajovat se slabším týmem. „Středová řada Poborský, Nedvěd, Rosický, Šmicer se už nesejde. Ale já mužstvu věřím. Cíl je i bez Rosického jasný – postup ze skupiny,“ ujišťoval Brückner.

Wenger však byl lepším prorokem. Těžko říci, zda větší roli sehrála Rosického absence či úmorné střídání rozdílné nadmořské výšky během turnaje. Češi každopádně EURO nezvládli a již po základní skupině se pakovali.

Pracanti zůstali, špílmachr není

Brücknera po šampionátu vystřídal jeho asistent Petr Rada. A zdědil nároďák bez Rosického... „Tomáš je prakticky nenahraditelný,“ ví až moc dobře.

Ještě před čtyřmi lety se do skvostné české zálohy málem nevešel ani Šmicer v plné formě a v Portugalsku vysedával jako žolík na lavičce. „Poborský, Rosický, Nedvěd, Šmicer a za nimi Galásek, to byla výjimečná kvalita. Jejich nástupce bych neodepisoval, ale taková záloha se rychle dohromady nedá,“ poukazuje Brückner.

Radovi vypadl se zraněním Rosického poslední český virtuos. Nedvěda a spol. musí nahradit čtveřicí či pěticí pracantů. A když se mu zranili ještě Matějovský i Polák, byl v utkání v Polsku nahraný. Propast za Rosickým je totiž obrovská.

„Tvůrce hry prostě momentálně nemáme. Ostatní záložníci mají jiné přednosti, ale překvapivá myšlenka chybí,“ říká jasně zkušený obránce Marek Jankulovski.

Rosického návrat se přitom odkládá na neurčito...

Rok bez Rosického
Od loňského listopadu sehrála fotbalová reprezentace 12 zápasů, v nichž ztratila nedávnou suverenitu. Bez Rosického dosáhla vcelku vyrovnané bilance 5 vítězství, 3 remízy, 4 porážky se skóre 16:14.
Anglický pacient
9. listopadu 2006Na tréninku Arsenalu si Rosický poranil úpon zadního stehenního svalu na levé noze.
2. prosince 2006Zápas proti Tottenhamu nevydržel stehenní sval tentokrát na pravé noze.
23. února 2007Na tréninku před finále Ligového poháru si poranil třísla.
21. dubna 2007Další svalové zranění, pauzu protáhla květnová operace zubů.
19. září 2007Při zápase Ligy mistrů se Sevillou si poranil zadní stehenní sval na pravé noze.
26. ledna 2008V pohárovém duelu s Newcastlem utrpěl zranění podkolenní šlachy, které si později vyžádalo dvě operace. Od té doby nehraje.

Reklama