Hlavní obsah

Dovalil pozval k premiéře u jednadvacítky šest nováčků

PRAHA

Šest debutantů vyzkouší trenér Jakub Dovalil při své premiéře u nově se tvořící fotbalové reprezentace do 21 let, která příští úterý podstoupí náročnou zkoušku v přípravném duelu v Anglii. Do týmu "lvíčat" poprvé nahlédnou brankář Tomáš Vaclík z Vítkovic, obránci Jakub Heidenreich z Olomouce s plzeňským Janem Lecjaksem, záložníci Marcel Gecov z Liberce s Janem Morávkem z Bohemians 1905 a sparťanem Martinem Zemanem.

Článek

Mužstvo do jednadvaceti let se na nedělním srazu sejde poprvé od září, kdy tým pod vedením Jiřího Kotrby nezvládl konec kvalifikace a nedostal se ani do baráže o postup na mistrovství Evropy. U neúspěchu bylo i současných devět nominovaných hráčů.

V Sheffieldu se tak představí z části obměněný tým, který narazí na velmi zdatného soka. Angličané na rozdíl od Čechů už začínají ladit formu na závěrečný turnaj ME, který příští rok v červnu přivítá Švédsko. Výhodou Angličanů bude i to, že do zápasu vyrukují se zkušenějšími a staršími hráči než český tým. "Bude to pořádně ostrý test," podotkl Dovalil.

Úterní duel bude prvním setkáním anglické a české jednadvacítky od mistrovství Evropy v roce 2007, kdy utkání skončilo bezbrankovou remízou. V Arnhemu tehdy Angličan Lita v úplném závěru neproměnil penaltu.

Angličané se staršími oporami

Zatímco český celek se už připravuje na novou kvalifikaci, v níž mohou startovat hráči narození jen v roce 1988 a mladší, tak Anglie, vedená někdejším reprezentačním zadákem Stuartem Pearcem, nasadí v Sheffieldu i stabilní opory z ročníku 1986, které se chystají na mistrovství.

Angličané vyrukují v úterý s hráči ostřílenými slavnou Premier League. Ve výběr nechybějí třeba záložník Tottenhamu Aaron Lennon nebo jeho spoluhráči Jamie O´Hara a Fraizer Campbell, obranu budou dirigovat Micah Richards z Manchesteru City s Kevinem Gardnerem z Aston Villy.

Dovalil k dispozici naopak nejsilnější tým mít nebude. Z obvyklých opor chybí stoper Slavie Marek Suchý, který figuruje v širší nominaci reprezentačního A-týmu a Slavia požádala také o jeho uvolnění kvůli náročnému programu. Chybí také nejlepší ligový střelec a Suchého spoluhráč ze Slavie Tomáš Necid. Ten se v neděli poprvé v kariéře ocitl ve výběru reprezentačního kouče Rady.

Jednadvacítce tak pomůžou i dva služebně starší hráči, přestože už z věkových důvodů do kvalifikace v příštím roce zasáhnout nemůžou. Svoji derniéru v týmu "lvíčat" absolvují brankář Milan Švenger z Čáslavi a záložník nizozemského Heerenveenu Michal Švec.

"Problém je v tom, že v naší věkové kategorii v tuto chvíli není brankář, který by pravidelně chytal první nebo druhou ligu. A potřebná kvalita není ani na postu defenzivního záložníka, kde navíc chybí i brněnský Mareček. Ten totiž v pondělí absolvuje ligovou dohrávku v Teplicích a nemůžeme s ním počítat. Proto jsme ještě využili Švengra se Švecem," vysvětlil Dovalil.

Nominace reprezentace hráčů do 21 let:
brankáři: Švenger (Čáslav, 10 startů v jednadvacítce/0 vstřelených branek), Vaclík (Vítkovice, 0/0),
obránci: Řezník (Ostrava, 5/0), Mazuch (Fiorentina, 7/1), Polák (Liberec, 0/0), Halama (Plzeň, 1/0), Heidenreich (Olomouc, 0/0), Lecjaks (Plzeň, 0/0),
záložníci: Hořava (Olomouc, 3/0), Dočkal (Liberec, 7/3), Gecov (Liberec, 0/0), Mičola (Ostrava, 1/0), Morávek (Bohemians 1905, 0/0), Zeman (Sparta Praha, 0/0), Švec (Heerenveen, 14/0),
útočníci: Blažek (Liberec, 4/0), Pekhart (Southampton, 8/6), Řezníček (Mladá Boleslav, 3/1).

Reklama

Související témata: