Hlavní obsah

Drobný: Je pro mě čest krýt v reprezentaci záda Čechovi

PRAHA

V jiném národním týmu by měl Jaroslav Drobný coby brankářská jednička vedoucího týmu bundesligy téměř jasnou pozici v základní sestavě. Ne tak už ve výběru českého kouče Petra Rady, kde má neotřesitelnou pozici gólman Chelsea Petr Čech. To ale brankáře Herthy Berlín nijak výrazně netrápí. „Reprezentace je trochu o něčem jiném, řekl při on-line chatu na Sport.cz Drobný.

Článek

„Nejde o otázku, jestli si věřím. Petr Čech je jeden z nejlepších gólmanů na světě. Tak to prostě je. Je pro mě čest Petrovi krýt záda. Reprezentace je trochu o něčem jiném, není to jako v klubu, bít se o pozici jedničky,“ prozradil Drobný jako jeden ze tří brankářů, jež bude mít trenér Rada k dispozici před dvěma kvalifikačními zápasy MS 2010 ve Slovinsku a proti Slovensku.

„Českou ligu sleduji jen přes internet. Myslím, že o titulu už je rozhodnuto. Slavia má velký náskok. Je pravda, že se může stát cokoliv, ale je to hodně nepravděpodobné. S mančaftem, který Slavia má, už si to ujít nenechá. Co se týče sestupu. Zlín asi spadne, Žižkov to také nebude mít jednoduché. Podle mě se také nezachrání. I když tam hraje kamarád Martin Vozábal, kterému bych záchranu přál. K udržení budou ale muset vyhrávat venku,“ řekl Drobný na téma české nejvyšší soutěže.

Slávou se rozhodit nenechá

To, že ho v německé bundeslize opěvují jako jednoho z nejlepších brankářů soutěže, si český reprezentační gólman příliš nepřipouští. „Nerad bych se vyjadřoval k tomu, jestli patřím k nejlepším brankářům bundesligy. To je věc novinářů. Já se snažím v každém zápase podávat nejlepší výkon,“ odpověděl na jeden z dotazů Drobný.

Devětadvacetiletý brankář přiznal, že si také nejednou vzpomene na své začátky ve velkém fotbale. „Ve Vítkovicích jsem chytal, když mi bylo asi 18 let. Musím poděkovat Martinu Pulpitovi, který mi tam ve druhé lize dal šanci chytat. Na Moravě jsem ale strávil jen půl sezóny, byl jsem tam na hostování z Českých Budějovic. Na vítkovické angažmá vzpomínám velmi rád,“ přiznal Drobný. „Občas si na své začátky vzpomenu, ale Vítkovice nyní už nijak detailně nesleduji,“ dodal.

Jaroslav Drobný začínal s velkým fotbalem ve Vítkovicích, odkud se v roce 1999 stěhoval do Českých Budějovic. Následně vystřídal hned sedm klubů, mezi nimiž byli například řecký Panionios Atény, anglický Fulham, nizozemský Den Haag, či německá Bochum. Odtud v květnu roku 2007 přestoupil do berlínské Herthy, kde podepsal smlouvu na tři roky.

Reklama