Hlavní obsah

Když to bude nutné, Suchý týmu i zazpívá

PRAHA

V reprezentačním áčku je obránce Slavie Marek Suchý nováčkem a pobyt mezi hvězdami, z nichž řadu donedávna znal jen z televize, si nemůže vynachválit. „Je to paráda, každý trénink si užívám. Je to zase něco jiného než v klubu,“ říká fotbalista, který den po zápase ve Slovinsku oslaví jedenadvacáté narozeniny.

Článek

„Že to vyšlo zrovna na můj první reprezentační sraz, je docela zajímavé,“ tvrdí Suchý. Když v úterý večer dostávali oslavenci Ujfaluši a Šírl k narozeninám dort, všechno bedlivě sledoval. „Spíš jsem se díval, jestli kluci nebudou muset něco dělat, třeba zpívat. Nic takového nebylo. Jenže oni jsou už ostřílení, tak nevím, jestli na mě něco nevymyslí. Budu radši připraven na všechno,“ usmívá se.

Prý by si troufl i na to zpívání. „Asi bych dal Vysoký jalovec, to bych zvládl,“ prozrazuje reprezentační benjamínek, jehož pokladník mužstva David Rozehnal ještě ani nezkasíroval za první nominaci do áčka. „Asi mi kluci ještě dávají prostor, abych se tady rozkoukal...“

Když se před pár dny dozvěděl, že ho trenér Rada povolal, splnil se mu sen. „Nároďák jsem v televizi vždycky sledoval, měl jsem tam své oblíbené hráče. No a teď jsem tady s nimi,“ raduje se. „Nejvíc jsem se těšil asi na Čecha, Ujfalušiho a Jankulovského. Byl jsem zvědavý na první trénink a musím říct, že kvalita je tam vidět od první chvíle. Vždyť jsou to nejlepší hráči z celé republiky,“ přiznává.

Hlídej se v jídle, nakázal Jarolím

Ze Slavie má v současném výběru zkušeného parťáka v osobě Martina Vaniaka, je tu i jeho bývalý spoluhráč Tomáš Necid. „Ale na pokoji bydlím s Martinem Feninem. Nějak jsme si přirostli k srdci na šampionátu dvacítek v Kanadě. Takže hned po nominaci jsem mu volal a domlouval to s ním,“ popisuje Suchý.

Než se vydal na sraz, stihl ještě promluvit s trenérem Slavie Karlem Jarolímem. „Měl radost. To, že jsem tady, je z velké části jeho zásluha. Ve Slavii mi dal od začátku šanci, nebál se na mně stavět,“ říká. „A nezapomenul mi připomenout, abych se hlídal v jídle,“ prozrazuje, co mu vyhlášený pedant na životosprávu a zdravou stravu povídal.

V reprezentaci se pozvolna rozkoukává, ale nohama zůstává pevně na zemi. „Je mi jasné, že hned neskočím do sestavy. Vždyť všichni kluci kolem mě hrají v kvalitních zahraničních soutěžích. Co jméno, to pojem. Já tady začínám a když mě trenér v obou zápasech pošle na tribunu, rozhodně nebudu zklamaný. Jde v první řadě o výsledky týmu. Ale kdybych si třeba zahrál i jen pár minut, bylo by to splnění dalšího snu,“ říká Suchý, který je využitelný jak v obraně, tak na postu defenzivního záložníka.

Reklama