Hlavní obsah

Přání obránce Davida Rozehnala: Kdybych odehrál oba duely, byl by to svátek

Patří k základním kamenům obranné čtveřice české fotbalové reprezentace. V posledních sedmi ligových zápasech však David Rozehnal za Lazio Řím nenastoupil. Přesto věří, že mu dá kouč Petr Rada v nadcházejícím dvouzápase kvalifikace o postup na MS 2010 ve Slovinsku a proti Slovensku opět důvěru a on nezklame...

Foto: Petr Horník, Právo

David Rozehnal

Článek

Za Lazio jste už nenastoupil v sedmi ligových zápasech, nebude vám vadit chybějící herní praxe?

Je to nepříjemné, ale znám svoje možnosti. Cítím se fyzicky dobře, hodně jsem trénoval. Snažím se brát si z téhle situace to pozitivní. Jsem připravený, uvidíme v sobotu. Když v Mariboru nastoupím, určitě do toho dám na trávníku všechno, aby ten zápasový výpadek nebyl znát. Přiznám se ale, že jsem typ hráče, jehož výkonnost roste tím, čím víc hraje.

Řekl vám trenér Lazia, proč nehrajete?

Neřekl. Když jsem před tím nehrál třeba dva zápasy, přišel za mnou, teď ne. Nechci za ním sám chodit. Kdybych ale dál nehrál, šel bych za ním. Nikdy jsem neměl tak dlouhou pauzu, ani v Newcastlu ne. Po návratu z přípravy v Maroku jsme udělali pár dobrých výsledků, kluci na postech stoperů nehráli špatně. Neměl důvod ke změně. Na druhou stranu ale nevím, proč mě vyndal po utkání ve Fiorentině, kde jsem podal dobrý výkon.

Není to divné, když se Laziu zrovna moc nedaří, dostává góly, a vy sedíte na lavičce?

Divné to je, ale tahle otázka spíš patří trenérovi. Věřím, že si v reprezentaci spravím chuť.

Nenaznačil vám trenér Rada, že vaše herní absence může být z pohledu reprezentace problém?

Několikrát jsme si telefonovali, hovořili jsme spolu i na srazu, ale nikdy mi nic takového ani nenaznačil. Cítím od něho velkou důvěru a to je pro mne velice důležité.

Takže věříte, že budete hrát?

Doufám v to, ale poslední slovo má trenér. Kdybych odehrál oba kvalifikační zápasy, byl by to pro mne svátek. Když zůstanu na lavičce, budu připravený kdykoliv naskočit.

Slovincům se rozpadla obrana, tři obránci jsou vykartovaní nebo zranění, na marodce je i gólman. Může to být pro český tým výhoda?

Může, ale jen relativní. Hrají doma, diváci je poženou dopředu. Budou se chtít ukázat.

Jejich největší síla je ale v ofenzivě...

V útoku mají největší individuality, především Novakoviče, který je ve výborné formě.

Co na ně může platit?

Hrát pozorně zezadu a co nejdéle držet nulu. Včas vystupovat, zajišťovat se, dát si pozor na Novakoviče a pohlídat si přihrávky za obranu nebo míče prostrčené mezi obránci. To nám několikrát udělali v Teplicích, kde nás naštěstí podržel Dan Zítka. Musíme si to pohlídat. Když budeme v obraně stoprocentní, mohou časem znervóznět a otevřít obranu, čímž vznikne šance dát jim nějaký gól.

Bylo by lepší hrát v Mariboru na jednoho nebo dva útočníky?

Záleží na trenérovi, ale já bych hrál na dva. Jednak budou zlobit jejich obranu už při rozehrávce a bude to znamenat i větší nebezpečí pro jejich branku.

Co byste bral z Mariboru a následujícího utkání se Slovenskem?

Ideál by byl šest bodů a na to budeme hrát. Minimem jsou ale z tohoto dvojzápasu čtyři body. Méně už by bylo z našeho pohledu pro další vývoj ve skupině velmi nebezpečné.

Reklama

Související témata: