Hlavní obsah

Bez gólů a bez fanfár, fotbalisté uhráli ve Slovinsku bod

MARIBOR

Ani do třetice fotbalová reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa 2010 na hřišti konkurenta usilujícího o postup nevyhrála. Po remíze v Severním Irsku a porážce v Polsku remizovala v Mariboru se Slovinskem 0:0. Každý bod se sice počítá, oslabený soupeř však k poražení rozhodně byl. Ve středu hrají Češi v Praze se Slovenskem a musí derby vyhrát.

Článek

Zatímco Slovinci těžko dávali dohromady jedenáct zdravých hráčů, trenér Rada poslal na hřiště očekávanou sestavu se dvěma útočníky Barošem a Svěrkošem. Začátek zápasu tomu ovšem neodpovídal. Vyprodaný stadión Ljudski Vrt v Mariboru hnal podle očekávání domácí do útoku a jejich lídr Novakovič začal hned zlobit. Již ve 3. minutě proti němu musel v rohu šestnáctky zasahovat brankář Čech, potom dlouhán z Kolína nad Rýnem hlavičkoval po rohu vedle a vzápětí si u rozhodčího vymodlil žlutou kartu pro Rozehnala.

Takový průběh se nažhaveným Slovincům zamlouval a Čechům došlo, že je třeba zareagovat. První dvě střely Sionka šly vysoko nad, ve 25. minutě však málem udeřilo. Po rohu hlavičkoval Polák a Baroš ve složité pozici trefil tyč. Tím slovinské rejdy přece jen ustaly a další šance Sionka a Baroše je držely na distanc.

Obecenstvo ztichlo, ale stačil jediný brejk, aby se znovu dostalo do varu - neobsazený Dedič sice z těsné blízkosti přehodil Čecha, jeho branku však minul. V nastavení první půle pak útočník italského Frosinone prověřil českého gólmana prudkou střelou zdálky.

Kdo předpokládal, že Češi po přestávce zkusí oslabeného soupeře zmáčknout, spletl se. Bez kombinačně fungující zálohy bylo málo platné, že měl nároďák na hřišti dva útočníky. A když se třeba Jankulovski uvolnil po křídle, míč také většinou nedostal. Ke všemu začala skřípat i obrana, která v krátkém rozpětí pustila do šancí Dediče, Šišiče i Novakoviče.

Výkon českého týmu měl sestupnou tendenci a v 79. minutě se z kotle českých fanoušků poprvé ozvalo skandování "Rada ven!" Oživení na hřiště přinesl až nebojsa Necid, ani on však za pár minut na hřišti zázrak jménem gól nesvedl. Zápas končil holomajznou, po níž Češi bod brát museli.

Slovinsko - Česká republika 0:0
Rozhodčí: Pedro Proenca (Portugalsko). ŽK: Šišič - Rozehnal, Ujfaluši. Diváci: 12 000.
Slovinsko: J. Handanovič - Mavrič, Filekovič, Cesar, Jokič - Šišič (83. Žlogar), Koren, Komac (85. Mejač), Kirm - Novakovič, Dedič (67. Ljubijankič).
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Polák, Plašil, Šírl (76. Kadlec) - Svěrkoš (79. Necid), Baroš (90. Fenin).

Reklama

Související témata: