Hlavní obsah

Vedení svazu bude projednávat odvolání trenéra Rady

PRAHA

Středeční porážka se Slovenskem v kvalifikačním cyklu o postup na MS do Jihoafrické republiky může stát trenéra Petra Radu místo na lavičce české fotbalové reprezentace. Podle předsedy svazu Pavla Mokrého to ale prý nebude dříve jak příští středu 8. dubna, kdy je na programu nejbližší zasedání výkonného výboru ČMFS.

Článek

Češi sice ve středečním utkání proti Slovensku předvedli lepší výkon než v sobotním vystoupení ve slovinském Mariboru, bodový ne-zisk byl ovšem ještě horší. S vývojem ve třetí kvalifikační skupině nejsou spokojeni ani fanoušci, ani výkonný výbor ČMFS, jenž Radu v červenci loňského roku na post hlavního trenéra zvolil.

Členové svazu přijdou s návrhy 

Předseda svazu Mokrý se domnívá, že odvolání trenéra Rady bude požadovat několik členů výkonného výboru. "Na výbor přijde asi většina členů s nějakým řešením, protože se současnými výsledky nemůžeme být spokojeni," řekl pro ČTK Mokrý.

O tom, že o rezignaci přemýšlel samotný hlavní muž na lavičce české reprezentace, přiznal Rada hned po utkání. „Ano, měl jsem ji v hlavě. Teď se ale musím na utkání znovu podívat a všechno vyhodnotit. A potom - mé další působení u národního týmu je spíše otázkou pro vedení fotbalového svazu,“ přiznal Rada. „Jsme v těžké situaci, ale vzdávat bychom se neměli,“ dodal.

Místo Rady Brückner nebo Hašek

O Radových nástupcích se spekulovalo už po neúspěchu ve Slovinsku. Jedním z adeptů je Ivan Hašek, jemuž příští měsíc končí smlouva v klubu Al-Ahlí. Další variantou by mohl být i návrat Karla Brücknera, jenž předčasně skončil u rakouské reprezentace, načež ovšem prohlásil, že s trénováním skončil.

Eventuelně se v médiích v souvislosti s novým trenérem národního týmu skloňuje také jméno emotivního kouče Františka Straky.

Uličný se Rady zastával

Za svého kolegu se postavil bývalý kouč Brna Petr Uličný. „Všechny neúspěchy bolí. Je třeba si říct, že hráči, kteří v národním týmu jsou, nedosahují úrovně jakou měl například Pavel Nedvěd nebo Tomáš Rosický. „ Ať je trenérem Petr nebo Pavel, o jeho dobrém jménu rozhodnou až hráči na trávníku,“ řekl Sport.cz Uličný.

„Já hráčům tolikrát říkal, že mě udělali dobrým trenérem, ale tolikrát mě taky hodili do žumpy. Petru Radovi přeji, aby se z toho vyhrabal, v žádném případě bych ho neodvolával,“ dodal zkušený kouč.

Reklama