Hlavní obsah

Hašek loni reprezentaci odmítl, vzal by ji letos?

PRAHA

Odvolaný ještě není, na jeho setrvání ve funkci by však vsadil málokdo. Pozice trenéra Petra Rada se zdá být po porážce se Slovenskem a následném flámu hráčů neudržitelná. Kdo by však měl na lavičku fotbalové reprezentace usednout místo něj v případě, že bude odvolán? Situaci komplikuje skutečnost, že současný výkonný výbor svazu pomalu končí a v červnu má být zvolen nový.

Článek

Vypadá to, že bude v létě na roztrhání. Ivan Hašek zatím nevyloučil možnost, že bude kandidovat na místo předsedy fotbalového svazu. Před koučem Al Ahlí se však otvírá také možnost převzít reprezentaci. Loni v létě ji ovšem odmítl. „Můj příchod na Strahov by nebyl přínosem pro nikoho,“ vzkázal z Dubaje a dal tak najevo, že se současnou svazovou generalitou nechce mít nic společného. Je otázkou, zda červnová valná hromada poměry natolik změní, aby Hašek na druhý pokus kývl.

Zatímco Hašek je do května vázán v Dubaji, Radův předchůdce Karel Brückner je volný. Má však zdravotní problémy, které přispěly k ukončení jeho angažmá v Rakousku. „Nevrátím se, v první linii jsem definitivně skončil,“ prohlásil nedávno kouč, který z každé kvalifikace s národním týmem postoupil.

Bez angažmá je nyní i František Straka. Ten jako jediný z potenciálních kandidátů prohlásil, že je připravený. „Jsem tady. Bez jakékoliv diskuze, reprezentace je obrovskou ctí a šel bych do toho s odhodláním! Kdykoliv. Ale nechme toho,“ nechal se Straka slyšet už před utkáním se Slovenskem.

Také Jarolím v létě vycouval

Karla Jarolíma v souvislosti s reprezentací oslovil před EURO 2008 tehdejší šéf nároďáku Vlastimil Košťál. Kouč Slavie to bral jako poctu a chvíli nad tím uvažoval. Pak ovšem lákavou možnost zavrhl. „Měl jsem smlouvu ve Slavii a chtěl jsem pokračovat v éře, kterou jsme nastartovali. Kdybych věděl, co schůzka s Košťálem vyvolá, co se po ní bude dít, nikdy bych na ni nešel,“ řekl Jarolím pro březnové číslo magazínu Hattrick.

Pokud by se na červnové valné hromadě stal šéfem svazu jeho přítel Hašek, nastala by pro Jarolíma přece jen nová situace. „Vést národní tým je samozřejmě velká motivace. Nejsem však přesvědčený o tom, že Ivan chce dělat předsedu svazu,“ pochybuje Jarolím.

A kdo dál? Jozef Chovanec, který loni neuspěl jako Radův protikandidát. „Teď jsou všichni chytří, kde kdo se chce vyjadřovat. Slyším a čtu o koncepci. Když jsem s některými myšlenkami chtěl přijít, nikdo je slyšet nechtěl,“ říká kouč Sparty. „Zodpovědní by měli mít jasno, jestli případný nový trenér přijde jen dokončit kvalifikaci, nebo bude mít před sebou i další cyklus. Místo toho se spekuluje a mluví o lidech, kteří momentálně mají práci a jsou vytížení,“ vadí Chovancovi.

Trenér musí cítit maximální podporu

To je i případ bývalého Brücknerova asistenta Miroslava Beránka. „Mne z těchto her úplně vynechejte. Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat. Jde to úplně mimo mě. Jsem pod smlouvou v Brně, kde jsem krátce a mám tu svoji práci. Na něčem jsem se dohodl s vedením klubu, pracujeme tu s perspektivou a chci na to mít klid.“

A jsou tu i dva kouči, kteří před lety stáhli kandidaturu a trenérem se pak stal Brückner - Vlastimil Petržela a Jozef Jarabinský. „Nový trenér by musel cítit maximální podporu a snahu všech jít za společnou věcí a cílem. A něco takového bych rozhodně necítil. Navíc bych musel mít podchycené hráče, což nemám. A to už nemluvím o tom, že by v českém fotbale muselo všechno fungovat, jak má, což dlouho nebude,“ poukazuje Jarabinský skepticky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články