Hlavní obsah

Brankář Čech bude šetřit oči a vynechá televizi

PRAHA

Sílu Nizozemců poznal brankář Petr Čech na vlastní kůži. Van Nistelrooij byl dlouho jediným hráčem, který jej v probíhající kvalifikaci překonal. Není to ale jen kanonýr Manchesteru, který vzbuzuje obavy. "I se zavázanýma očima můžete vybírat mezi jejich útočníky a nespletete se, kvalitu vždy najdete," říká Čech k ofenzívní síle soupeře.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Petr Čech

Článek

Zápas s ním se nebojí nazvat tak jako někteří jeho spoluhráči vrcholem kariéry. "Postup na Euro je víc než titul s jednadvacítkou," míní gólman. Nevěří příliš omílaným zvěstem o potížích v týmu Nizozemců. "Je to velké mužstvo s hráči, kteří v Evropě patří k nejlepším. Takové věci je nemůžou rozhodit," soudí, ale vnímá i sílu svého celku.

Bodová bilance s Nizozemci je vyrovnaná, utkání může ale nemusí určit přímého postupujícího na ME. "Nejdůležitější bude hlava, herně jsou oba celky silné, rozhodne psychická odolnost a momentální forma. Máme mužstvo, které je schopné to zvládnout," přemítá.

Strniště si nechá

Trošku jinak než ostatní bude trávit poslední hodiny před klíčovým utkáním. Vynechá svačinu, nebude spát a vyhne se televizi. "Podvečerní jídlo vypustím, naposledy si dám oběd a budu odpočívat. U křížovky nebo knížky, televize by mi unavila oči. Večer je budu potřebovat. A zdřímnout si po obědě radši nepůjdu. To bych pak podle dřívějších zkušeností spal i večer," odhaluje náplň chvil poslední přípravy na utkání.

Ač nedává najevo pověrčivost, zřejmě si tentokrát ponechá i strniště dávající jeho tváři bojovnější výraz. "Před Bělorusy jsem to dal dolů a dostal jsem gól, takže teď si to asi nechám, ale záležet bude hlavně na tom, jakou budu mít náladu," dodává.

Reklama

Související témata: