Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace by měla mít trenéra - kouče vicemistrů Evropy Uhrina

PRAHA

Po měsíčním bezvládí bude mít česká fotbalová reprezentace konečně trenéra. Nebo by ho spíše mít měla, neboť na dvanáctičlenném výkonném výboru během úterního strahovského rokování bude, aby posvětila návrh expertní komise a do křesla kouče národního mužstva dosadila Dušana Uhrina.

Foto: Archiv

Dušana Uhrina by měla fotbalová generalita jmenovat novým trenérem reprezentace.

Článek

Po kvalifikační prohře se Slovenskem šel trenér Petr Rada přes palubu, takže od 8. dubna se hledá nový kouč pro fotbalovou reprezentaci. Skloňovala a skloňují se různá jména - Angličanem Venablesem či izraelským trenérem Grantem počínaje, až třeba po Františka Straku, Karla Jarolíma či Ivana Haška.

Expertní skupina tvořená představiteli fotbalového svazu i zástupci Trenérské rady, Unie trenérů, technické komise i třeba Ligového shromáždění ovšem fotbalové generalitě doporučila svého favorita - kouče vicemistrů Evropy z šestadevadesátého Dušana Uhrina.

Uhrina potěšila volba expertů 

„Překvapilo a potěšilo mě to zároveň. Zvláště proto, že návrh vzešel od skutečných fotbalových odborníků,“ nechal se pro Sport.cz slyšet šestašedesátiletý Dušan Uhrin poté, co na něho expertní skupina ukázala. „Jdu do toho,“ prohlásil okamžitě poté, co ho ze Strahova kontaktovali a sondovali jeho stanovisko.

Zatím jen na červnový přípravný zápas s Maltou, i když v anketě na stránkách Sport.cz se 74 procent z více než osmi tisíc hlasujících čtenářů domnívá, že Uhrin by měl u reprezentace zůstat i pro podzimní kvalifikaci.

„O této alternativě jsme nemluvili, ale kdyby nabídka přišla, asi bych se také nerozpakoval. Situace není jednoduchá,  kvalifikace ovšem ještě ztracená není. Chce to ale začít s reprezentací pracovat okamžitě, protože po událostech provázejících poslední zápas se Slovenskem je mužstvo rozložené a času moc není,“ svěřoval se Dušan Uhrin v rozhovoru pro Sport.cz.

Proti Maltě nejlepší výběr

Na přímý dotaz, co v současné situaci považuje v české reprezentaci za prioritu, odpověděl bez váhání. „Pozvat k červnové přípravě s Maltou všechny naše nejlepší hráče působících v evropských ligách. To proto, aby se dalo zapracovat hlavně na jejich psychice. Do podzimní kvalifikace moc času nezbývá a podobná příležitost sejít se s nejlepšími hráči se hned tak nenabídne. A je úplně jedno, zda povedu v podzimní kvalifikaci mužstvo já, nebo zda nachystám jistý základ pro mého nástupce. Začít se ale musí okamžitě,“ nechal se slyšet Dušan Uhrin, kterého by měla fotbalová generalita v úterý instalovat na trenérskou lavičku.

Reklama

Související témata: