Hlavní obsah

Reprezentační trenér Straka: Hříšníky vyslechnu, zatím se omluvil jen Kováč

To je celý on, vichřice Franz. Nehledí napravo nalevo, žene se vpřed. František Straka nedumá nad tím, za jakých okolností byl zvolen trenérem fotbalové reprezentace, že je zatím jen letním králem na jedno utkání. Chce národní tým vést také po červnovém duelu s Maltou a má plnou hlavu plánů, jak reprezentaci rozhýbat a okysličit. Nic jiného se od něj ostatně nečeká.

Článek

Nevadí vám, za jaké konstelace jste byl do funkce uveden?

Především jsem rád, že jsem se stal národním trenérem. S tím jsem nepočítal, potěšilo mě to. Já svou práci nabídl a zpracoval písemný koncept, jak si to představuji.

Zatím ale máte mandát de facto jen na jeden zápas.

Udělám vše, aby to nebyl jen jeden zápas, ale také zbytek kvalifikace. Když nový výkonný výbor rozhodne jinak, nedá se nic dělat. Za sebe chci zvednout náš fotbal tam, kde byl, když jsme měli velmi silný tým.

Jak byste si tedy budoucnost reprezentace po červnovém duelu s Maltou představoval?

Rozhodně přichází etapa, během níž musíme tým okysličit. Dát šanci nové generaci, aby se vytvořila zdravá konkurence. A brát hráče nejen ze zahraničí, ale také z domácích klubů. Jde o to, aby se náš fotbal dostal dopředu. Ať už se Strakou, nebo bez něj.

Zápas s Maltou se bude hrát po klubové sezóně. Chcete pozvat všechny legionáře, nebo spíš hráče z domácí scény?

Důležité je, abych si se všemi promluvil. Mám na to tři víkendy, to není moc. Budu sledovat nejen Gambrinus ligu, ale vyjedu i do zahraničí.

Předseda svazu vám dal volnou ruku. Můžete tedy nominovat i hráče, kteří byli z národního týmu suspendovaní...

Budu chtít znát jejich názor. Hlavně jak si to představují. Zdálky jsem měl takový dojem, že si sem spousta reprezentantů přijede jen tak zahrát fotbal a pak se zase vracejí do klubů.

Jaká je vlastně vaše představa ideálního reprezentanta?

Už když přijíždí na sraz, tak se musí chovat jako reprezentant a národní tým musí být jeho prioritou. Kolikrát se ani nemusí dařit, ale fanoušek vycítí, jestli má tým srdce. Já jsem se srdíčkem hodně spojovaný, ale řeknu vám, že o tom srdci to je! A noví hráči by ho měli přinést, v tom je ten potenciál. Musíme se dívat dopředu.

Můžete ale o srdci mluvit s někým, kdo jde po porážce se Slovenskem flámovat?

Odpouštět je lidské. Od všech potrestaných chci slyšet, jak to cítí. Vždyť jediný, kdo si zatím posypal hlavu popelem, byl Kováč! Když uznají chybu a budou se prezentovat dobrým výkonem, s radostí jim odpustím.

Věříte, že současné mladé generaci mají pojmy jako srdce, hrdost, reprezentace vůbec co říci jako třeba té vaší?

Já v to pevně doufám. Ukázala to třeba dvacítka na mistrovství světa. Není důvod, proč by nemohli jít v našich stopách z nejlepších časů.

A co kapitán Ujfaluši, který se vzdal reprezentace sám?

Chci s ním mluvit stejně jako s ostatními. Když na konci bude trvat, tak prosím. Ale když ne, tak to ještě automaticky neznamená, že bude v nominaci.

Jaký bude váš realizační tým?

S některými trenéry už jsem mluvil. I s jejich kluby. Teď jde o to, aby mi je uvolnily.

Vyjdete z realizačního týmu svého předchůdce Rady?

Mám jména, která jsou nová.

A co Ital Morales? Ten je po odchodu z Příbrami volný.

Akceptuji rozhodnutí výkonného výboru, že nechce cizince. Své asistenty budu vybírat z domácích trenérů.

Avizoval jste, že oslovíte i Pavla Nedvěda. Ale ten chce přece v létě s fotbalem končit.

Byl bych rád, kdyby třeba jen přijel. Má respekt, dokáže navodit atmosféru. Předpokládám, že skončí, ale rád bych s ním konzultoval. Za to, co pro český fotbal udělal, by stálo za to mu poděkovat a vyřadit jeho dres s číslem 11 navždy ze sestavy.

Počítáte i s Tomášem Řepkou?

Už jsme spolu mluvili a budeme ještě dál. Vážím si ho pro jeho hráčské kvality. Nejde jen o Tomáše, ale třeba i o Ericha Brabce. Když nastane problém, mohou tito zkušení hráči pomoci.

Reklama