Hlavní obsah

VIDEO: Chramosta do jedenadvacítky patří, stojí si za svým Dovalil

PRAHA

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jakub Dovalil pozval na úvodní zápas kvalifikace mistrovství Evropy v San Marinu, který se uskuteční v úterý 9. června, tři úplné nováčky. V jeho výběru se poprvé ocitli liberecký obránce Radek Dejmek, slávistický záložník Milan Černý a také mladoboleslavský útočník Jan Chramosta.

Článek

Právě o Chramostovi se v minulých dnech hodně hovořilo v souvislosti s tím, že jej Mladá Boleslav odmítla uvolnit na kvalifikaci reprezentační devatenáctky a šéf reprezentačního úseku Jiří Nevrlý proto poslal klub před disciplinární komisi. Středočeši se ale hájili tím, že Chramosta je už hráčem jednadvacítky a proto už turnaj s nižší věkovou kategorií absolvovat nemusel.

"O nominaci Chramosty do jednadvacítky ale nemohlo být pochyb. Po libereckém Blažkovi je druhým nejlepším střelcem v lize v této věkové kategorii," řekl na úterní tiskové konferenci Dovalil. Libereckého útočníka Jana Blažka navíc nyní nominovat nemohl, protože hráč má zdravotní problémy a hned po sezoně, kdy se duel v San Marinu uskuteční, se podrobí operačnímu zákroku.

Po podnětu šéfa reprezentačního úseku svazu Jiřího Nevrlého však bude Dovalil vysvětlovat nominaci Chramosty i před disciplinární komisí. "Já celý ten humbuk moc nechápu, je to spíš otázka pro pana Nevrlého. Beru za automatické, že starší výběr má přednost. Jako trenér dvacítky jsem také Víťovi Lavičkovi pustil do jedenadvacítky Honzu Poláka a bral to jako samozřejmost. Je to dost nešťastná situace," kroutí hlavou Dovalil.

Z důvodu zranění v jedenadvacítce chybí Blažkův spoluhráč z Liberce a defenzivní záložník Marcel Gecov, hrát nemůže ani brněnský středopolař Lukáš Mareček. Kolenní vazy si nedávno navíc poranil i obránce Kapfenbergu Miroslav Štěpánek a bek Baníku Ostrava Radim Řezník je po zranění vazů ještě v rekonvalescenci.

Dovalil nemůže využít ani útočníka Tomáše Necida z CSKA Moskva a defenzivního univerzála ze Slavie Marka Suchého, kteří už patří do seniorské reprezentace. "Je lepší, když už jsou v ní, i kvůli jejich motivaci. Nám by mohli pomoci spíše už jen v případě, že půjde o nějaký rozhodující zápas," uvedl Dovalil.

Tomu jinak z obvyklých opor nikdo nechybí. I když nový reprezentační trenér František Straka chtěl v přípravném duelu proti Maltě vyzkoušet z aktuálního kádru jednadvacítky třeba záložníka druholigových Bohemians 1905 Jana Morávka, slávistu Černého či právě Chramostu. "Konzultovali jsme to mnohokrát a jsem rád, že máme nejsilnější možný tým. Trenér Straka by měl právo si někoho vzít, ale logickou dohodou jsme dospěli k názoru, že bude lepší, aby jednadvacítka na startu kvalifikace byla kompletní," řekl Dovalil.

Jednadvacítka se sejde na srazu v úterý 2. června v Praze, vzápětí odjede do Nymburka, kde bude až do soboty trénovat. Pak Dovalil plánuje, že kádr před nedělním odletem do San Marina ještě o čtyři hráče zúží. Vstup do kvalifikace, v níž ještě jednadvacítka narazí na Německo, Severní Irsko a Island, považuje za důležitý. "Hrajeme sice s papírovým outsiderem, ale musíme k tomu přistoupit se vší vážností a pokorou," nabádal Dovalil.

Nomiace fotbalové reprezentace do 21 let na kvalfikaci ME v San Marinu:
Jméno a příjmeníKlubstartybranky
Brankáři
Marek ŠtěchWest Ham10
Tomáš VaclíkVítkovice10
Obránci
Lukáš VáchaBaník Ostrava20
Ondřej MazuchFiorentia101
Ondřej ČelůstkaTescoma Zlín10
Jan HošekSlavia Praha10
Jan HalamaViktoria Plzeň20
Jakub HeidenreichSigma Olomouc10
Radek DejmekSlovan Liberec00
Jan LecjaksViktoria Plzeň30
Záložníci
Petr WojnarBaník Ostrava11
Bořek DočkalSlovan Liberec83
Tomáš HořavaSigma Olomouc40
Milan ČernýSlavia Praha00
Jan MorávekBohemians 190520
Martin ZemanSparta Praha20
Tomáš MičolaBaník Ostrava20
Adam HloušekJablonec10
Útočníci
Jan VošahlíkBohemians Praha21
Tomáš PekhartSlavia Praha116
Jan ChramostaMladá Boleslav00
Michael Rabušic1. FC Brno10

Reklama

Související témata: