Hlavní obsah

Je to hozená rukavice. Pro hráče i pro mě, hlásá nový trenér Straka

Čeká ho první, ale dost možná i poslední zápas na lavičce české fotbalové reprezentace, entuziasmus nového kouče národního mužstva Františka Straky je před přátelskou konfrontací s Maltou přesto obdivuhodný. „Je to hozená rukavice. Pro hráče, které jsem vybral, stejně jako pro mě,“ hlásil Franz, byť si je moc dobře vědom, že o jeho dalším působení u reprezentace bude rozhodovat nově zvolený výkonný výbor.

Článek

Ve dnech a týdnech předchozích jste u reprezentace působil spíše v roli manažera, který objížděl stadióny a obvolával hráče, takže teď jste si asi oddechl, že už se můžete věnovat trénování...

Konečně se cítím jako ryba ve vodě, konečně dostala má práce správnou turbulenci. Však už jsem se nemohl dočkat, až se přesuneme z Prahy do Jablonce a přijde první trénink.

Jaká vůbec byla vaše první společná příprava s reprezentací?

První trénink měl zábavnou formu - nahrávečky, střelbička a samozřejmě hra na dvě. Chtěl jsem, aby se hráči poznali i na place. Až v dalších dnech se zaměříme na taktiku, nácvik standardních situací, na to, jak a co proti Maltě v pátek hrát.

Už to víte?

Ale samozřejmě, protože jsem si prohlédl videozáznamy z posledních zápasů našeho protivníka. Z jeho domácího duelu proti Dánsku a pak z kvalifikačního střetnutí v Maďarsku, kde sice Fitzelův tým prohrál 0:3, ale ještě pár minut před koncem držel příznivý jednogólový stav.

Někdejší hráč pražské Dukly a trenér českých mládežnických výběrů Dušan Fitzel dělá s Maltou pokroky...

Jeho trenérský rukopis je na našem pátečním protivníkovi skutečně znát. Už to od Malty není hektika, jako bývala, už to nejsou jen bezhlavé odkopy od brány, jako kdysi. Je to houževnatý a nepříjemný soupeř, který hraje zezadu, sází na přehuštěný střed hřiště a kombinaci. I tak jsem ale jisté taktické slabiny v jeho projevu objevil.

Takže už máte recept na to, jak Maltu rozstřílet?

Samozřejmě že chceme vyhrát a nastřílet co nejvíce branek, ale musíme mít pokoru a respekt i k protivníkovi. Proto si netroufnu říci, kolik gólů mu dáme.

Ale návod, jak jich nasázet co nejvíc, určitě svým svěřencům naservírujete...

Hrajeme doma a tudíž se musíme prezentovat útočným fotbalem, aby diváci odcházeli ze stadiónu spokojeni. A to budou jen tehdy, když ze sebe hráči vydají všechno a ukáží, že jejich nominace do národního mužstva byla oprávněná.

Hezká slova, ale trochu nekonkrétní...

Musíme dostat soupeře pod tlak, aby měl problémy. I o tom budu s hráči na taktických poradách a při sledování videa mluvit, protože nastávající zápas je pro mnohé z nich hozenou rukavicí.

Devatenáct hráčů máte pohromadě, žádný z nich si na zdravotní problémy nestěžoval, takže máte z čeho vybírat. Už víte, o jakou základní osu se v pátek v Jablonci opřete?

Vím, ale neprozradím, protože do pátečního střetnutí ještě pár dnů zbývá a může se stát cokoli. I když nechci nic přivolávat.

A co takhle pohovory s hráči? Také je plánujete?

Samozřejmě že chci s každým promluvit, protože na sraz přijeli v různém rozpoložení. Takový Kadlec zklamaný z toho, že nezískali Německý pohár, Magera zase rozčarovaný, že v posledním kole přišli v Rumunsku o titul. Musím je psychicky zvednout a vysvětlit jim, co od nich očekávám.

Reklama

Související témata: