Hlavní obsah

Ať za Brücknera nebo za Straky, reprezentovat je pro mě ctí, tvrdí Lafata

Úsměvně vypadá statistika nejlepšího střelce současného kádru české fotbalové reprezentace. Nikdo z výběru kouče Františka Straky nevsítil víc gólů, než jablonecký forvard David Lafata. Pětinásobný reprezentant se doposud trefil dvakrát. „Taková je holt situace. Šanci nyní dostali jiní hráči,“ nechal se slyšet Lafata, jehož v pátek čeká v jeho domácím Jablonci přípravný duel proti Maltě.

Foto: Petr Horník, Právo

David Lafata na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Jak vnímáte sebe, s pěti starty v národním týmu, jak jednoho z nejzkušenějších v současném kádru?

Je pravda, že je to trochu divné, jelikož já sám těch startů příliš nemám. Taková je holt situace. Šanci nyní dostali jiní hráči. Tímto faktem se příliš nezabývám. Zkušeností se všemi hráči mám skoro stejně.

Jak hodnotíte tréninky s trenérem Strakou, který je s vámi celé absolvuje?

Při prvním tréninku jsme se seznámili a trochu se zapotili. Nyní se příprava povede vyloženě na páteční zápas proti Maltě.

A role kouče Straky při tréninku?

Hrál s námi i bago. V klubu jsem to ještě nezažil. Je to jeho typický styl trénování. Určitě to ale není na škodu.

Jak byste porovnal přistup kouče Straky na tréninku a například způsoby Karla Brücknera, pod kterým jste v reprezentaci debutoval?

Nevím, jestli jsem já ten nejlepší, který by mohl porovnávat. Samotný trénink byl samozřejmě podobný. Nacvičovali jsme hru, střelbu a přihrávky. Je fakt, že nyní kouč Straka trénuje s námi, zatímco trenér Brückner k tomu měl asistenty.

Vám osobně trénování s hlavním koučem nijak nevadí?

Upřímně, já to nevnímám. Je to možná trochu zábavnější, když k tomu kouč Straka přidá nějaké své hlášky. Ať jsem dostal pozvánku do národního týmu od trenéra Brücknera nebo nyní od Františka Straky, reprezentovat je pro mě vždy ctí.

Prý jste sena tréninku o něco sázeli. O co přesně šlo?

Mužstvo, které prohrálo, muselo tomu vítěznému k večeři popřát?

A to vypadalo jak? Zpívali jste?

Ne to ne, ale sborově jsme museli popřát. Moc bych to ale rozebírat nechtěl.

Na klubové úrovni se spekuluje o vašem možném přestupu do Sparty, jak se na to díváte?

Jde vyloženě o spekulace. Já jsem s nikým na toto téma nemluvil a žádné informace k tomu nemám. Takových zpráv se vždy vyrojí po sezóně hodně.

Reklama