Hlavní obsah

Čech, Drobný a Zítka jsou jasnou trojicí, vědí Grigar se Zlámalem

JABLONEC

Jeden z nich se postaví proti Maltě do branky fotbalové reprezentace. A třeba se i vystřídají, takže si mezistátní debut připíšou oba. Teplický Tomáš Grigar (26) i liberecký Zdeněk Zlámal (23) by klidně brali jednu minutku. Sraz nároďáku si užívají, na druhou stranu moc dobře vědí, že za trojicí Čech, Drobný a Zítka zatím velké vyhlídky nemají.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér František Straka a brankář Zdeněk Zlámal (vpravo) na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Do reprezentace byli vybráni dva brankáři s podobným osudem. „Také mě to napadlo. Oba jsme chytali ve Spartě, oba jsme šli pryč a chytili se v jiných klubech. A pak máme společnou také jedenadvacítku. Já do ní přišel po Tomášovi, byl jsem vlastně jeho nástupcem,“ vypráví Zdeněk Zlámal.

„Ve Spartě jsem se neprosadil. Jsem rád za Teplice. Máme ambiciózní mužstvo. Vyhráli jsme Pohár ČMFS, budeme hrát Evropskou ligu. Nijak si nelámu hlavu tím, že kvůli reprezentaci je potřeba být ve Spartě,“ přikyvuje Tomáš Grigar.

Reprezentační novicové se znají, jsou dobří kamarádi. „Ne na dlouho, ale ve Spartě jsme se potkali, jedno léto jsme se spolu připravovali,“ připomíná Zlámal. „Po zveřejnění nominace jsme si volali, ale nijak jsme neřešili, kdo z nás bude chytat,“ usmívá se Grigar. „To ví jen trenér, oba jsme tady noví,“ přizvukuje Zlámal.

Tomáš Grigar na srazu fotbalové reprezentacefoto: Právo/Petr Horník

Debut jako záskok za legionáře

Oba brankáři berou svůj debut jako krátký záskok. „Myslím, že post reprezentačního brankáře je jasně vyřešený. Petr Čech, Jarda Drobný a Daniel Zítka představují jistou trojici, která bude v týmu ještě dlouho. Takže já jsem rád, že teď jsem dostal šanci být členem mužstva. A byl bych rád i za minutu,“ neláme si hlavu Grigar. „Velká čest, být tady, pozvánku jsem ani nečekal. Je to splněný cíl, dětský sen. Užívám si to, přemýšlet o dalších perspektivách teď asi nemá cenu,“ souhlasí Zlámal.

Oba se probili se svými mužstvy do Evropy, Grigar z domácího poháru a Zlámal z ligy. „Po vítězství ve středečním finále jsme dostali volno do pátku, v sobotu jsme hráli v Českých Budějovicích a pak si byli sednout ještě jednou. Bylo to skvělé. Já sice už zažil finále se Spartou, ale poprvé jsem byl na hřišti. Takže jsem si to náležitě vychutnal,“ libuje si Grigar.

Zlámal sháněl náhradníka na dovolenou

Jeho parťáka nominace trochu zaskočila, už se viděl na dovolené a teď se mu o dost zkrátí. „Jednu jsem už zaplatil a po nominaci pak měl problém, abych za sebe sehnal náhradníka. Vyrazím tedy až v neděli, za pozvánku do reprezentace to ale stojí,“ má jasno Zlámal.

„Pokud dostanu šanci, tak se samozřejmě malá nervozita dostaví,“ říká za oba Grigar, který se v Teplicích zřejmě dostal do životní formy. „To se těžko hodnotí, protože já se cítil dobře třeba i loni ve Spartě. Dlouho jsme byli blízko titulu. Ale pak se nám nepodařil konec sezóny, vlastně jen poslední tři zápasy. Titul jsme ztratili a nikdo neřešil, jak jsem předtím chytal. Ale je pravda, že žádné velké chyby jsem nedělal, blbé góly nedostal a minely se mi vyhýbaly,“ přemítá Grigar.

Reklama