Hlavní obsah

Za rok po EURO 2008 porazili Češi jen Slovinsko, San Marino a Maltu

PRAHA

Byl to šok. Přesně před rokem, 15. června 2008, měla česká fotbalová reprezentace nakročeno do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Vedla v Ženevě nad Tureckem 2:0, postup ze skupiny měla na dosah a těšila se, jak si to ve Vídni rozdá s Chorvaty. V závěrečné čtvrthodince však třikrát inkasovala a byl konec. Nadějí, trenéra Brücknera i jednoho silného týmu.

Článek

Jako by tragický konec války s Turkem fotbalovou reprezentaci poznamenal do dalších měsíců. To by však bylo vysvětlení ještě velmi lichotivé. V následující sezóně dokázali Češi porazit pouze Slovinsko, San Marino a Maltu. Na žebříčku FIFA klesli nejníže od března 2003, začátek kvalifikace MS 2010 zbabrali a po odvolání trenéra Rady a suspendování šestice hráčů zbyl nároďák v troskách. A to je problém mnohem hlubší než nepovedené EURO.

Reprezentace musí řešit generační výměnu a její úroveň jde dolů. Posledního opravdu silného soupeře porazila v říjnu 2007. Tehdy si senzačním vítězstvím 3:0 nad Německem v Mnichově zajistila postup na EURO 2008. Již dříve v nároďáku skončili Nedvěd, Poborský či Šmicer, po šampionátu pak také Koller a Galásek, rok a půl nehraje zraněný Rosický.

Bilance národního týmu v sezóně 2008/09
9 zápasů3 vítězství4 remízy2 porážkyskóre 9:6
Střelci: 2 - Necid, 1 - Baroš, Jankulovski, Fenin, Sionko, Kováč, Pospěch, vlastní

Brückner i Rada cítili, že síla týmu klesá

„Už můj předchůdce Karel Brückner věděl, že síla mužstva klesá. Chtěl jsem se pokusit křivku namířit zase nahoru. Nepodařilo se mi to, tudíž mé působení bylo neúspěšné,“ konstatoval nedávno trenér Petra Rada pro agenturu Mediafax.

To nejlepší přišlo v jeho podání hned na úvod. V trenérově inauguračním duelu remizovali Češi v Anglii 2:2, přitom ve Wembley dvakrát vedli a o výhru přišli až pár vteřin před koncem. V kvalifikaci klopýtali. Po odchodu Kollera neměli střelce, vzhledem k dlouhodobé absenci Rosického chyběl také tvořivý záložník a špílmachr. Venku vyhráli jen v San Marinu, a když přišla domácí porážka se Slovenskem, která posunula nároďák na kraj kvalifikační propasti, Rada skončil.

„Má chyba byla, že jsem vsadil na princip důvěry. Měl jsem být mnohem nekompromisnější a ideál důvěry nechat scenáristům romantických filmů o rytířích,“ rozpovídal se s odstupem času kouč.

Rvavost a hlad po úspěchu ochabovaly

„Fotbalisté se nestali horšími hráči a lidmi. Stejně jako dřív rádi jezdili na srazy. Ale po letech zátěže v klubech, úspěšné reprezentační rutiny a rostoucí sebedůvěry vzniklo toto klima: nároďák, fajn, vypadneme z klubu, potkáme se s kluky, pokecáme, potrénujeme a zahrajeme si trochu fotbal. Ono to dobře dopadne jako vždycky, vždyť jsme dobří! Rvavost a hlad po úspěchu ochabovaly,“ vycítil Rada.

Nedvěda ani Kollera k návratu nepřemluvil, přestože mu ho prý oba opakovaně přislíbili. A protože ve tříbodovém systému se do Afriky nelze proremizovat, přišel předčasný konec. „Chyba, která jde rozhodně na můj vrub: Neměl jsem stavět fotbalisty, kteří se neprezentovali v klubech jako hráči základní sestavy. Nebyli oporami. Pokud jde o přípravu týmu, analýzu hry soupeře, sestavu, taktiku a podobně, tak si žádné chyby vědom nejsem,“ řekl Rada.

Postup není samozřejmostí, ale mimořádnou událostí

Nejen on skončil. Za noční tah po porážce se Slovenskem byli z reprezentace vyloučeni Ujfaluši, Baroš, Matějovský, Fenin, Kováč a Svěrkoš. Prozatímním Radovým nástupcem se stal František Straka, ale kdo bude u mužstva po valné hromadě, není jisté. Češi navíc musejí ve zbytku kvalifikace už jen vyhrávat...

„Jsem přesvědčený, že stále máme tým na to, abychom dál mysleli na postup. Na EURO jsme sice neuspěli, ale mužstvo bylo dost silné. A je dál, můžeme naše soupeře porážet. Pořád věřím, že ať už bude u reprezentace pan Straka, nebo jiný trenér, správnou cestu najde,“ řekl pro Sport.cz obránce Tomáš Ujfaluši, který se reprezentace sám vzdal.

Jedno je jisté už teď. Brücknerova éra, v níž Češi zvládli všechny kvalifikace, je pryč. Postup na velké turnaje pro ně nebude samozřejmostí, ale mimořádnou událostí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.