Hlavní obsah

Je to na špagát, lamentuje před Egyptem kouč fotbalové dvacítky

PRAHA

Rád by navázal na senzační úspěch fotbalové dvacítky z mistrovství světa v Kanadě v roce 2007. Kouč Jakub Dovalil ovšem moc dobře ví, že v nastalé časové tísni bude příprava na šampionát v Egyptě příliš krátká. Navíc jeho tým musí najít společnou řeč s ligovými kluby, aby mu všechny nominované hráče uvolnily. „Nemyslím si, že bychom se neměli domluvit, vždyť za deset let je to čtvrtá účast české dvacítky na mistrovství světa,“ prozradil Sport.cz trenér Dovalil.

Článek

Letošní mistrovství světa dvacítek se v severoafrické zemi koná v termínu od 24. září do 16. října, což se samo o sobě zdá trenéru Dovalilovi jako nešťastné. „Pro ligy v Evropě je tento termín šibeniční,“ říká na rovinu Dovalil a hned vysvětluje proč. „Před šampionátem v Egyptě jsou pro jednadvacítku naplánovány dva kvalifikační duely ME 2011. Počítám s tím, že tak půlku hráčů potom vezmu na turnaj dvacítek, a my prostě nemůžeme ligovým mančaftům vzít hráče na měsíc a půl,“ je si vědom úspěšný český kouč.

Pro kluby to znamená, že jen kvůli šampionátu v Egyptě budou muset oželet své hráče minimálně na dva zápasy. Osmé ligové kolo se hraje o víkendu 19. a 20. září, mladíci mají přitom sraz hned v pondělí 21. Nehledě na to, že v ten den bude na programu ještě ligová dohrávka. Následné deváté a desáté kolo tedy vybraní reprezentanti určitě nestihnou. V případě že Češi postoupí stejně jako před dvěma lety až do finále, které se hraje 16. října, těžko potom hráči nastoupí k ligovému utkání o den později. „Na to už by se asi nikdo nekoukal,“ tuší Dovalil, že by takový úspěch i kluby nejvyšší české soutěže kvitovaly.

Šampionát v červenci by byl masakrem

Reprezentace má podle reglementu FIFA právo mít hráče k dispozici již čtrnáct dní před začátkem šampionátu, což v tomto případě nepřichází vůbec v úvahu. „Ideální by bylo mít možnost přípravy s týmem deset dní před začátkem. To ale kvůli lize není možné, takže jsme již předem museli přípravu zkrátit,“ nastiňuje Dovalil dál, v jakém presu se s výběrem hráčů narozených po 1. lednu 1989 ocitl. „Nejlepší by bylo, kdyby se turnaj konal stejně jako v Kanadě v červnu nebo v červenci. Dokážete si ale představit, jaký by to byl v Egyptě masakr,“ uznal kouč českých mladíků.

Dovalil také tuší, že ne každý ligový mančaft bude ochotný v některých případech i tři hráče na šampionát uvolnit, i když si velké komplikace v komunikaci s kluby nepřipouští. „Nemyslím si, že bychom se neměli domluvit. Na květnovém ligovém shromáždění navíc zástupci klubů odsouhlasili, že každý tým musí uvolnit dva své hráč. Vedle toho se jakýmsi garantem či supervisorem dvacítky stal Karel Poborský, jenž má na starost vést s ligovými kluby jednání,“ prozradil Dovalil, jehož slova potvrdil i nový předseda svazu Ivan Hašek.

Reprezentace nadevše

„Reprezentace má nejvyšší prioritu,“ řekl nový šéf fotbalu Ivan Hašek. „Všechny ligové kluby proto musí uvolnit všechny své hráče, které trenér na šampionát nominuje. Je to povýšeno nadevše,“ pokračoval nový svazový předseda. „Karel Poborský a Rudolf Baťa musí pro fotbalovou reprezentaci vytvářet ty nejlepší podmínky už nyní,“ dodal Hašek

A jaký je postoj samotných ligových trenérů, kteří budou muset své mladé talenty uvolnit? „Počítáme s tím, víme to dopředu, a podle toho máme také nachystaný kádr,“ prozradil Sport.cz olomoucký kouč Zdeněk Psotka, z jehož kádru do týmu dvacítky nyní přicházejí v úvahu hlavně levý bek Jakub Heidenreich a další obránce Tomáš Nuc. „Je to naše povinnost a hlavně čest pro klub, že jeho hráči reprezentují Českou republiku,“ dodal kouč Hanáků.

To trenér Baníku Ostrava Miroslav Koubek vnímá uvolnění svých hráčů trochu problematicky. Až tak si stím ovšem hlavu neláme. „Vím o tom problému, na druhou stranu jsem vždy upřednostňoval reprezentaci. Neřeším to, tak to je a já se s tím musím smířit,“ pokračoval ostravský trenér Koubek, z jehož kádru by kouč Dovalil v tuto chvíli stál hlavně o Jana Hableho a Petra Wojnara. „Ze dvou hráčů ale určitě nedělám žádnou vědu, od toho tam jsou další, aby jejich roli převzali,“ dodal na závěr Koubek.

Reklama

Související témata: