Hlavní obsah

Fenin není Agüero, aneb jak se chytly hvězdy z dvacítky po Kanadě

PRAHA

Který český fotbalista se po stříbru z mistrovství světa v Kanadě v roce 2007 vydal na správnou cestu a který nikoliv? Sondu do vývoje po úspěšném šampionátu nabízí pro Sport.cz trenér Jakub Dovalil, jenž svou dvacítku povede na přelomu září a října na mistrovství světa v Egyptě. „Pro nás je hlavním cílem postup ze skupiny,“ uvědomuje si český kouč, že navázat na úspěch zpřed dvou let nebude jednoduché.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Martin Fenin (č. 9) se raduje s Lubošem Kaloudou z gólu v rakouské síti v semifinále MS v Edmontonu.

Článek

Od senzačního úspěchu české fotbalové dvacítky v Kanadě už uplynuly dva roky a ani ne za tři měsíce kouč Jakub Dovalil povede výběr stejně starých hráčů v Egyptě, kde budou chtít čeští mladíci na své předchůdce navázat.

Pro ligové kluby neznamená světový šampionát dvacítek jen vynucenou absenci několika hráčů z kádru, nýbrž i jejich možné následné zpeněžení. Tak jako se tomu stalo v nejednom případě i po zisku stříbrných medailí v Kanadě.

Dovalil staví na výkonu

„My se na turnaj z tohoto pohledu určitě nedíváme. Nás zajímá jen sportovní výkon,“ ubezpečil čtenáře Sport.cz Dovalil, jehož realizační tým udělá maximum pro to, aby se česká dvacítka letos oslavovala minimálně tak, jako tomu bylo v červenci 2007. „Úspěch naplánovat nelze, výkon už ovšem ano. A navíc to jsou spojené nádoby. Když se nám turnaj povede, někdo se zhodnotí, když ne ... Česko bude vždy exportní zemí,“ nedělá si Dovalil iluze, že v případě dobrého výsledku na šampionátu zůstanou všichni hráči ve svých dosavadních klubech.

Nebylo tomu tak ani před čtyřiadvaceti měsíci. „Vývoj po šampionátu v Kanadě odpovídal situaci, ve které se v Česku nacházíme,“ poznamenal Dovalil. „Hráči si musí uvědomit, že je to o každodenní dřině,“ dodal.

Povedl se Šimůnek i Fenin

„Povedly se přestupy Šimůnka a Fenina. Oba odešli do klubů, kde mohou pravidelně hrát,“ všiml si nynější kouč dvacítky i jednadvacítky. Úspěšný český trenér se ve svém ohlédnutí vrátil i k bývalému brankáři Baníku Ostrava Radku Petrovi, jenž do startu turnaje ani k jednomu ligovému zápasu nenastoupil. „Radek Petr neměl v klubu jednoduchou pozici, v reprezentaci ale vždy splnil, co se od něho očekávalo. Po turnaji odešel do Parmy, což ovšem nebyl nejpovedenější tah,“ uznal Dovalil.

Stejně jako se v kádru Parmy neprosadil gólman Petr, neuspěl ani Ondřej Mazuch ve Fiorentině. Tam talentovaný obránce přestoupil v červnu roku 2007 z Brna za 2,8 miliónu euro (74,2 miliónu korun). „Bohužel ani Mazuch se v Itálii neprosadil,“ naznačil Dovalil, že ani tento přestup hráči po sportovní stránce nepomohl. „A Kalouda si v CSKA Moskva alespoň vyzkoušel, co obnáší působení v evropském velkoklubu. V naší lize kvalitu určitě potvrdí,“ vyjádřil se Dovalil na adresu talentovaného středopolaře, jenž v létě přišel z Ruska na roční hostování do Sparty.

Další se chytli v lize

„Další hráči ze stříbrné dvacítky, která v Kanadě slavila úspěch hlavně po týmovém výkonu, uspěli v lize. Ať už jde o slávistu Suchého nebo o Kúdelu, Gecova, Mičolu, či Mareše. Většina z nich podává v nejvyšší české soutěži standardní výkony. Až na Mareše jsou nyní všichni v kádru jednadvacítky. Od šampionátu trochu zapadl Lukáš Kubáň, jenž je ve Slovácku,“ zakončil Dovalil rekapitulaci hráčů z hvězdného týmu zpřed dvou let.

„Při vší úctě k nim, nemůžeme porovnávat například Martina Fenina s Argentincem Sergiem Agüerem, jenž po turnaji získal ocenění pro nejlepšího hráče a střelce,“ dodal na závěr Dovalil, jenž se na přelomu září a října pokusí na výběr trenéra Miroslava Soukupa navázat v Egyptě.

Působiště hráčů z ms dvacítek v Kanadě tehdy a dnes:
Jméno hráčeTehdejší klubNynější klub
Radek PetrBaník OstravaParma
Jakub DohnálekLiberecLiberec
Lukáš KubáňSlováckoSlovácko
Ondřej MazuchBrnoAnderlecht/host. z Fiorentiny
Jan ŠimůnekSpartaWolfsburg
Ondřej KúdelaSlováckoMladá Boleslav
Jiří ValentaJablonecJablonec
Michal HeldSlaviaSlavia
Martin FeninTepliceFrankfurt
Jakub MarešTepliceTeplice
Tomáš OkleštěkBrnoBrno
Petr JandaSlaviaSlavia
Tomáš MičolaBaník OstravaBaník Ostrava
Marcel GecovKladno/host. ze SlavieLiberec
Marek StřeštíkBrnoSparta/host. z Brna
Luděk FrydrychHradec Kr.Jablonec
Marek SuchýSlaviaSlavia
Tomáš PekhartTottenhamSlavia/host. z Tottenhamu
Luboš KaloudaBrnoSparta/host. z CSKA
Tomáš CihlářJihlavaJihlava
Tomáš FryštákSlováckoSlovácko

Reklama

Související témata:
Sonda