Hlavní obsah

Češi jsou podobní Španělům, tvrdí kouč Vercauteren, belgický Straka

PRAHA

Kdyby si dál vedli jako při poslední soutěžní konfrontaci s českým fotbalem, Belgičané by se vůbec nezlobili. Právě na úkor české reprezentace si „Rudí ďáblové“ v baráži vybojovali postup na mistrovství světa 2002. Od té doby však už na žádný turnaj nepostoupili a také k přátelskému duelu v Teplicích přiletěli v situaci víc než beznadějné.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér belgické fotbalové reprezentace Frank Vercauteren

Článek

Mají dost podobného. Češi se dostali v kvalifikaci mistrovství světa 2010 do kritické situace, ve zbývajících zápasech musejí už jen vítězit. Belgičané jsou na tom ještě o něco hůř. Jejich skupinu vedou suverénní Španělé, ze druhého místa útočí Bosna a Hercegovina. Třetí jsou silní Turci a teprve za nimi pajdají „Rudí ďáblové“. Jejich postup do Afriky je utopií.

„Dokud existuje matematická šance, budeme se o ni prát. Uvědomujeme si, že příští zápas ve Španělsku je pro nás poslední nadějí, jak zůstat ve hře. Právě na tento duel budeme v Teplicích testovat, právě proto jsem do Čech přivezl zmobilizovat pětadvacet hráčů, i když sedm z nich budu muset posadit na tribunu,“ líčí trenér Frank Vercauteren.

Zatímco Španělé jsou úřadujícími mistry Evropy, Češi padají na světovém žebříčku dolů. Přesto je belgický kouč srovnává. „Český tým je Španělsku dost podobný. Má hodně špičkových hráčů a dalších dobrých fotbalistů,“ vystavuje hostitelům nečekaně dobré vysvědčení.

Fotbalisté Belgie při tréninku na Strahověfoto: ČTK/Stanislav Peška

Také Belgičané mají svého Straku...

Vercauteren je trenérem na dobu přechodnou a v tom je další paralela s českým fotbalem. Je v podobné pozici jako František Straka, který byl koncem minulé sezóny instalován do funkce na jediný přátelský zápas s Maltou. Od ledna se totiž Belgičanů chopí nizozemský kouč Dick Advocaat. A vzhledem k tomu, že tento týden dostal v Petrohradu padáka, mohl by své služby nabídnout i dříve...

„To je věc svazu. Řekl jsem hráčům, ať se o obsazení trenérské funkce nestarají. Pro každého z nich je podstatné, jak se na hřišti předvede on sám,“ zdůrazňuje Vercauteren.

Během úterního podvečerního tréninku v centru Sparty na Strahově Belgičané dvakrát pořádně zmokli, což jako by charakterizovalo, že všechno je proti nim. V Teplicích se však chtějí dát dohromady. „Budeme hrát útočně, dopředu. Některé hráče si chci vyzkoušet na jiných postech, než na jakých nastupují v klubech,“ avizuje Vercauteren.

Arsenal mu povolil poločasové vystoupení lehce zraněného obránce Vermaelena. Diváci na Stínadlech se pak mohou těšit i na rozcuchaného záložníka Fellainiho z Evertonu, obránce Van Buytena z Bayernu Mnichov či kanonýra Soncka z Brugg.

Reklama

Související témata: